Hlavní obsah

Recidivista se žloutenkou plival na policisty, soud mu potvrdil osm let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jako odstrašující zbraň používal recidivista Pavel Hock svoji neléčenou žloutenku typu C. Roky věděl, že je nakažený, ale nezajímalo ho to. Naopak s vědomím nebezpečné choroby ohrožoval lidi v ubytovně, plival na policisty, dokonce se sám poranil a krví potřísněnou zbraní řízl i svého soka. Nyní ho ale čeká osm let za mřížemi, trest mu ve čtvrtek potvrdil brněnský krajský soud.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud s recidivistou nakaženým žloutenkouVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Hock podle obžaloby řádil například v srpnu 2018 v Hodoníně, kde se v opilosti a s vědomím toho, že je nakažený, bodl do krku střepem z rozbité lahve, přičemž stejným střepem řízl majitele garáže do ruky. „K přenosu hepatitidy typu C však nedošlo,“ stálo v obžalobě.

To ale nebyl konec eskapád muže, který má v trestním rejstříku přes dvě desítky záznamů. V říjnu téhož roku ohrožoval v Hodoníně v ubytovně otevřeným poraněním ruky policisty a další lidi. „Dále pak nejprve v prostorách čekárny u chirurgické ambulance úmyslně plival a prskal sliny na přítomné policisty,“ pokračovala obžaloba.

Soud poslal na pět let do vězení muže, který nakazil v Liberci tři ženy žloutenkou

Krimi

K tomu navíc Hock v ubytovně vyhrožoval s nožem v ruce, dalšího muže praštil kovovým páčidlem zezadu do hlavy a v neposlední řadě z odstaveného auta na benzince ukradl cigarety a zapalovač. Dohromady jeho jednání dalo celou řádku trestných činů v čele s těžkým ublížením na zdraví a šířením nakažlivé nemoci.

Muže potrestal už okresní soud v Hodoníně, recidivista se ale s osmiletým trestem nesmířil a podal odvolání. „Nesouhlasím s právní kvalifikací týkající se šíření nakažlivé nemoci. Na světě není žádný člověk, který by měl nemoc ode mě, nikdy jsem nikoho nenakazil a ani jsem tím nevyhrožoval. Co jsem jinak udělal, to jsem udělal a moc mě to mrzí,“ pokoušel se ještě zvrátit rozhodnutí soudu.

Čeští vězni si přenášejí žloutenku tetováním i injekcemi

Domácí

Odvolací senát v čele s Danou Kancírovou ale na jeho argumenty neslyšel a trest potvrdil.

„Skutkový stav je zjištěn bez jakýchkoli pochybností a soud správně vyhodnotil, čeho se pan obviněný dopustil. Neuvěřili jsme jeho obhajobě v tom, že se trestných činů nechtěl dopouštět, nedá se mu to uvěřit. Při úvaze o uloženém trestu soud správně vyhodnotil i kriminální minulost obžalovaného,“ konstatovala soudkyně.

Reklama

Související články

Jak se vyhnout žloutence

Epidemie žloutenky typu A pořádně potrápila Brno a okolí. Nedávno se tato infekce objevila také v Ústí nad Labem. Nebylo náhodou, že k šíření nemoci špinavých...

Výběr článků

Načítám