Hlavní obsah

Pražského zastupitele soudili v Bruntále, za články o konopí dostal podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruntál

Okresní soud v Bruntále ve středu uznal vydavatele magazínu Legalizace a pirátského zastupitele Prahy 2 Roberta Veverku vinným z šíření toxikomanie. Za sérii řady článků publikovaných za dobu několika posledních let mu vyměřil rok odnětí svobody s podmíněným odkladem na dva a půl roku.

Foto: Aleš Honus, Právo

Robert Veverka před Okresním soudem v Bruntále (5. října 2021)

Článek

Firma, která časopis vydává a jíž je Veverka jednatelem, dostala peněžitý trest 50 tisíc korun. Rozsudek není pravomocný, Veverka zvažuje odvolání. Případ by pak řešil Krajský soud v Ostravě.

Muž stál před soudem kvůli článkům, které magazín zveřejňoval od začátku vydávání časopisu v roce 2010 do nedávné doby. „Obžalovaný vyzdvihoval účinky látek obsažených v konopí včetně účinků na psychiku člověka. Publikoval návody na pěstování konopí včetně užívání hnojiv a nastavení světelných podmínek a také návody k výrobě koncentrovaných přípravků,“ vypočítal žalobce provinění vydavatele.

Pražského zastupitele soudí v Bruntále kvůli magazínu o legalizaci konopí

Krimi

Zmínil také, že čtenáři jako přílohu k předplatnému dostávali i semínka konopí, aby si ho mohli vyzkoušet vypěstovat. Obžalovaný u soudu nepopřel, že vše, co je v obžalobě shrnuto, se skutečně stalo. Magazín navíc dodnes vychází. Podle Veverky ale nejde o zločin, ale o potřebnou osvětu, protože magazín od svého počátku veřejnosti předkládá komplexní informace o drogové problematice.

Na konopném trhu se válejí miliardy, Česko je nechce

Ekonomika

„Záměrem je nastavit zrcadlo současné represivní protidrogové politice s důrazem na lidská práva a svobody jednotlivce,“ hájil se Veverka.

Na dotaz soudce, proč v časopisu vycházejí i podrobné návody na pěstování konopí včetně popisu účinku jednotlivých odrůd, řekl, že to k ucelenému informování patří a nejde o nic nezákonného.

V Coloradu se loni prodalo konopí za rekordních 41 miliard korun

Ekonomika

Soud však jeho obhajoba nepřesvědčila. „Soudce v podstatě řekl, že by stačil jediný závadný článek. Vůbec nebral v úvahu časopis jako ucelené dílo, ale účelově vybral jen některé texty, což je pro mne nepochopitelné. Vezměte si, že přes deset let pracujete pro médium, které se snaží dělat osvětu, a pak vás za to odsoudí,“ řekl Veverka po soudním jednání s tím, že si nechal lhůtu pro podání odvolání, které s největší pravděpodobností podá.

Veverku již dříve podpořila část odborné veřejnosti, zastání přišlo ale i z dalších oblastí – k soudu ho přišel podpořit například dokumentární fotograf Jindřich Štreit, který považuje magazín Legalizace za médium přinášející hlavně osvětu.

Léčebné konopí zlevní, úplná legalizace ale znovu neprošla

Domácí

Veverka je mimo jiné zastupitelem pro Prahu 2 za Piráty a také redakce magazínu má sídlo v Praze. Důvod, proč se kauzou zabývá bruntálský soud, je ten, že policie před nedávnem odhalila na Bruntálsku pěstírnu marihuany a obviněný muž kriminalistům vypověděl, že se nechal k zasazení rostlin inspirovat právě návodem z magazínu Legalizace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám