Hlavní obsah

Stovky lidí pochodovaly centrem Prahy za legalizaci marihuany

Novinky, jap
Praha

Centrem Prahy prošel v sobotu odpoledne pochod za legalizaci marihuany, a to pod názvem Million Marihuana March 2020. Akce, která se koná každoročně, letos zaznamenala o něco slabší účast než v předchozích letech. Z Karlova náměstí vyrazily na Klárov stovky lidí, podle policie se akce obešla bez problémů.

BEZ KOMENTÁŘE: Pochod za legalizaci marihuanyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Lidé se na Karlově náměstí začali scházet již po poledni. Po 13. hodině pak zhruba 500 účastníků vyrazilo za doprovodu několika vozů s hudební aparaturou na pochod přes Vodičkovu ulici, Václavské náměstí, náměstí Republiky, Staroměstské náměstí až na Klárov.

V čele průvodu jel alegorický vůz spolku Legalizace.cz s nápisem "Dyk jsou to jen bylinky". Demonstranti třímali transparenty „Nejsem fetka, lepší konopí než řepka”, „Nevykrádám banky - jen rád hulím skunky”, „Konopí je lék”, „Díky konopí nepřežívám, ale žiju” či „Svobodu všem konopným vězňům”.

Dron shodil na Tel Aviv stovky balíčků s marihuanou

Koktejl

Ačkoliv pořadatelé doporučili účastníkům, aby kvůli anticovidovým opatřením ministerstva zdravotnictví přišli s rouškami, v zástupu si dýchací cesty chránilo minimum lidí. V průvodu převažovali mladí, většinou skupinky kamarádů nebo páry. Mezi nimi se pohybovali mladíci, kteří rozdávali cigaretové filtry nebo časopisy zaměřené na pěstování konopí.

Nápad Bruselu zaříznout léčivé konopí nadzvedl Piráty

Domácí

Na průběh demonstrace dohlížely desítky pořádkových policistů a strážníků a také antikonfliktní tým, žádné větší problémy však řešit nemuseli. „Vše se obešlo bez narušení veřejného pořádku,“ řekla Novinkám policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Přípravky z konopí v ohrožení. Brusel je chce zařadit mezi drogy

Domácí

Pořadatelé vyzvali k podpoře konopného aktivisty Dušana Dvořáka, který byl letos v únoru pravomocně odsouzen na tři roky do vězení a prostějovský soud bude zanedlouho projednávat další jeho skutky. Podle nich nelze dopustit, aby lidé dostávali za pěstování konopí „nesmyslně vysoké tresty, mnohdy vyšší než za násilné trestné činy”.

Ve večerce na Děčínsku byly k mání sazenice konopí

Krimi

Pochody za legalizaci konopí se pravidelně uskutečňují ve stovkách měst po celém světě. Cílem akce je podle organizátorů poukázat na zastaralou a neefektivní legislativu, nabídnout možná řešení a představit možnosti využití konopí v průmyslu.

Reklama

Výběr článků

Načítám