Hlavní obsah

Policista střílející na muže s nožem v tramvaji nic nespáchal

Právo, Radim Vaculík

Pražský policista, který 18. března v tramvaji č. 17 na Rašínově nábřeží v centru metropole postřelil do stehna muže ohrožujícího cestující i řidiče dlouhým nožem, se při zásahu vůči útočníkovi nedopustil ničeho protiprávního. Po dvouměsíčním prověřování tento případ nyní uzavřeli vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) s tím, že věc tzv. odložili. Právu to v úterý potvrdila mluvčí GIBS Ivana Ngueynová.

Foto: Policie ČR

Muž obviněný z vyhrožování v tramvaji

Článek

„Dospěli jsme k závěru, že se zasahující policista nedopustil žádného trestného činu, a proto jsme 11. května celou záležitost odložili,“ sdělila Nguyenová.

Událost se odehrála 18. března odpoledne, kdy policie přijala na tísňovou linku oznámení o tom, že jeden muž ohrožuje cestující v tramvaji v Praze 2 nožem. Stalo se tak prý poté, co jej řidič vyzval, aby si podle nařízení nasadil na obličej roušku. Dotyčného to ale vyprovokovalo k agresivnímu jednání, kdy vytáhl nůž o délce třicet centimetrů a začal řidiče a následně i cestující touto zbraní ohrožovat.

Přivolaná hlídka se pak dostala do tramvaje a podezřelého vyzvala, aby nůž odložil a podrobil se zadržení. On se ale pokusil zaútočit i na dva přítomné policisty, proti kterým se i s nožem v ruce rozeběhl. Jeden z nich podle zjištění Práva použil na útočníka tzv. taser, druhý ho střelil do stehna.

Napadl i sestřičku

A právě jeho počínání následně prověřovali pracovníci GIBS, kteří si případ přebrali automaticky proto, že policista použil při zatýkání podezřelého služební zbraň, a navíc ho i zranil. Hlídka postřelenému poskytla ihned první pomoc a nechala ho odvézt záchrannou službou za asistence policie na ošetření do nemocnice. Jenže i tam byl pachatel nadále agresivní, a dokonce zaútočil na zdravotní sestru, kterou kopl do podbřišku.

Nikdo další nebyl při incidentu zraněn, událost pouze na více než tři hodiny zastavila městskou dopravu ve směru k Vyšehradskému tunelu mezi zastávkami Palackého náměstí a Výtoň.

Postřelený muž nejdřív na řidiče tramvaje vytáhl nůž, protože ten jej napomenul kvůli roušce

Krimi

Poté, co se útočník natolik zotavil, aby ho policie vyslechla, převzal si obvinění hned z několika trestných činů: nebezpečného vyhrožování, výtržnictví a násilí proti úřední osobě. Zároveň policisté podali podnět na jeho vzetí do vazby. Následně vyšetřovatelé zjistili, že týž muž v den incidentu už dopoledne na takřka totožném místě a opět v tramvaji č. 17 ohrožoval nožem jiného cestujícího. Navíc není vyloučeno, že lidí, na které byl agresivní může být ještě víc.

Prověřování se však nevyhnul ani zmíněný střílející policista, jehož jednání inspekce řešila jako možné těžké ublížení na zdraví a zneužití pravomoci úřední osoby. Nakonec ale vyšetřovatelé GIBS postup člena pohotovostní motorizované jednotky označili za adekvátní.

„Detailním prověřováním, v jehož rámci byly vyhodnoceny všechny provedené úkony, kamerové záznamy a znalecký posudek z oboru balistiky, jsme vyhodnotili, že služební zákrok a následné použití zbraně bylo naprosto v souladu se zákonem,“ doplnila k tomu mluvčí GIBS Nguyenová.

Reklama

Výběr článků

Načítám