Hlavní obsah

Policie prověřuje chování svých lidí ke štábu ČT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Natáčení reportáže České televize o vilách vlastněných Ruskou federací narušila policie. Štáb vyzvala ke ztotožnění, podle policejního prezidia byl ale přístup příslušníka Ochranné služby nestandardní, i když na ztotožnění právo měl. Věcí se momentálně zabývá oddělení vnitřní kontroly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České televize na Kavčích horách

Článek

Redaktor České televize (ČT) Jiří Hynek minulý pátek dopoledne natáčel reportáž věnující se tématu Ruskem vlastněných budov v ulici Na Zátorce v pražské Bubenči. Zmiňovala vily pronajímané firmám Zdeňka Zbytka, bývalého vysokého armádního velitele a jednoho ze zakladatelů Strany práv občanů – zemanovců (SPOZ).

Její provedení se podle toho, co bylo zveřejněno, nejeví jako takticky správné a uznáváme, že chování policisty nebylo příliš diplomatické.
Kateřina Rendlová, mluvčí policejního prezidia<br />

Toto natáčení však přerušila policie. Stalo se tak chvíli poté, co se novinář pokoušel zazvonit na zvonek vily, kde má sídlit Zbytkova firma.

Zbytkovy firmy v ruských vilách

„Natáčeli jsme u dvou vil, přijelo tam nejdřív první policejní auto, ze kterého vystoupil policista a ptal se mě, co tam natáčíme. Já jsem mu říkal, že jsme z České televize a že mu nebudu říkat obsah toho, co natáčíme, protože si myslím, že na to nemají nárok se ptát,“ řekl Právu redaktor ČT Jiří Hynek.

Generální ředitel ČT Dvořák: Stanice ČT 3 má nejvěrnější diváky. Bude jim chybět

Domácí

Podle jeho slov to policista nakonec uznal, a natáčení proto mohlo pokračovat. „Poté ale za námi přiběhli dva rozzuření policisté, kteří chtěli, ať se okamžitě legitimujeme,“ popsal. Šlo o příslušníky útvaru Ochranné služby Policie ČR.

Jeden z nich žádal redaktora o ztotožnění, nesdělil mu přitom důvody svého požadavku. „Předložte mi občanský průkaz a já vám ten důvod sdělím, pochopitelně. To se nebojte,“ pronesl k novináři, jak vyplývá ze záznamu, který Hynek zveřejnil na svých sociálních sítích. Podle něj byl přístup policisty nestandardní a arogantní. Poté, co mu redaktor předložil občanský průkaz, byl policista sdílnější.

„Nacházíte se u námi chráněného objektu podle paragrafu 63, odst. 2, písmena c, d, i, l,“ sdělil s odkazem na nedaleké Ruské středisko vědy a kultury. K budově centra se ale reportéři nijak nepřiblížili. „Ruské kulturní centrum jsme nenatáčeli ani zdálky,“ uvedl redaktor Hynek.

„Důvod kontroly byl“

Zmiňovaný paragraf podle policejního zákona opravňuje policistu vyzvat k prokázání totožnosti, pokud se někdo zdržuje v bezprostřední blízkosti policií chráněného prostoru. Budovy, u kterých se štáb ČT pohyboval, však nejsou ani ambasádou, ani sídlem velvyslance či zastupitelským úřadem.

Velká razie v Praze. Policie zasahuje i u náměstka primátora

Krimi

„Zákonný důvod kontroly je zde zcela nepochybně dán. Místo patří k nejexponovanějším rezidenčním oblastem, kde se nachází celá řada chráněných objektů,“ sdělila Právu mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová. Pod ochranou se tu mohou vyskytovat i jiné vytipované objekty, které mají zvýšený dohled, například z důvodu bezpečnostního rizika.

Policisté podle Rendlové monitorují pohyb osob a dění ve všech ulicích, které přiléhají k chráněným objektům. Není přitom rozhodující, v jaké vzdálenosti se lidé od chráněného objektu pohybují. Samotná kontrola ale podle prezidia neproběhla v souladu se standardním postupem.

Ředitel Ochranné služby Jiří Komorous proto věc nechal prošetřit oddělením vnitřní kontroly. Podle jeho závěrů pak přijme případná opatření. „Její provedení se podle toho, co bylo zveřejněno, nejeví jako takticky správné a uznáváme, že chování policisty nebylo příliš diplomatické,“ konstatovala k věci Rendlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám