Hlavní obsah

Policejní úřednice šla do práce s covidem. Za trestný čin dostala podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen běžní občané porušují opatření proti covidu a závazná nařízení hygieniků. Do křížku se zákonem se v této souvislosti dostali i zástupci bezpečnostních sborů. Jednou z nich je civilní zaměstnankyně pracující u královéhradecké krajské policie.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Článek

Ta byla v říjnu 2020 nakažena covidem, a i když o tom věděla, šla do práce, čímž ohrozila ostatní lidi včetně policistů. Počátkem října už si za to dokonce vyslechla pravomocný podmíněný trest.

Žena loni 19. října odešla ze svého bydliště a vlakem odjela do Hradce Králové. Z nádraží pak pokračovala pěšky do zaměstnání v budově krajského ředitelství policie, přičemž během pracovní doby přišla do kontaktu s nejméně třemi dalšími lidmi.

Následně se po konci směny vydala pěšky zpět na nádraží a vlakem odcestovala do místa trvalého bydliště, tudíž byla znovu v kontaktu s cestujícími, které mohla nakazit covidem.

Lékařka obviněná ze šíření lží o očkování neuspěla se stížností

Krimi

Její nezákonné počínání následně začala řešit Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která ženu letos 31. května obvinila z úmyslného šíření nakažlivé lidské nemoci. A protože se pracovnice policie činu dopustila v době nouzového stavu, hrozil jí výrazně vyšší trest, v rozmezí od dvou až do osmi let vězení.

Ve druhé polovině srpna pak na ni státní zástupce podal obžalobu. Žena se s ním však nakonec domluvila na mírnějším potrestání. „Rozsudkem Okresního soudu v Hradci Králové byla 1. října schválena dohoda o vině a trestu mezi obžalovanou a státním zástupcem spočívající v tom, že dotyčná spáchala zločin šíření nakažlivé lidské nemoci. Na základě této dohody jí byl uložen trest na jeden rok s podmíněným odkladem na dobu 18 měsíců. Rozhodnutí je pravomocné,“ upřesnil na dotaz Práva šéf královéhradeckých krajských žalobců Pavel Hochmann.

Celník i dozorce

Dotyčná však nebyla jediná, kým se z řad bezpečnostních sborů vyšetřovatelé GIBS kvůli porušení nařízené izolace či karantény letos zabývali. V případě jednoho pracovníka z ostravské celní správy věc nakonec letos v červenci skončila podle mluvčí GIBS Ivany Ng­yuenové předáním věci nadřízeným dotyčného ke kázeňskému řízení.

Dcery vodil i do školy a školky a nikomu tam a ani exmanželce neoznámil, že je pozitivní na covid

Naopak další kauza doputovala až k soudu. Týkala se příslušníka Vězeňské služby ČR, podle informací Práva šlo o dozorce z plzeňské věznice Bory. „Dotyčný příslušník měl letos v únoru krajskou hygienickou stanicí nařízenou izolaci, a i přesto byl v kontaktu s rodinnými příslušníky, kteří neměli nařízenou izolaci a ani nebyli v karanténě,“ sdělila Právu mluvčí GIBS.

Porušoval zákazy

Tento dozorce opakovaně porušil zákaz chodit ven a stýkat se s ostatními, dokonce ohrozil své dvě zdravé dcery, které v době izolace převzal od bývalé manželky do pravidelné péče. Navíc je vodil i do školy a školky a nikomu tam a ani exmanželce neoznámil, že je pozitivní na covid. Dívky tak v případě nakažení mohly tuto nemoc roznést mezi další děti.

Nguyenová k tomuto případu doplnila, že inspekce muže rovněž obvinila ze zločinu šíření nakažlivé lidské nemoci a navrhla jej postavit před soud. Obžalobu pak řešilo Krajské státní zastupitelství v Plzni.

SPOLU představila tým k řešení epidemie covidu

Domácí

Dozorce se ale nakonec stejně jako pracovnice hradecké policie vyhnul přísnějšímu potrestání, protože s žalobcem uzavřel dohodu o vině i trestu, kterou minulý týden pravomocně schválil plzeňský okresní soud. Uložil obžalovanému podmínku 18 měsíců s dvouletou zkušební dobou.

Reklama

Výběr článků

Načítám