Hlavní obsah

Lékařka obviněná ze šíření lží o očkování neuspěla se stížností

Radim Vaculík, Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská lékařka Iveta Křížová, kterou v červenci policie obvinila z šíření poplašné zprávy kvůli jejím tvrzením o hromadných úmrtích po očkování proti covidu, neuspěla se stížností proti svému trestnímu stíhání. Právu to ve čtvrtek řekla šéfka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4 Blanka Valsamisová.

Foto: Mike Segar, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Stížnost byla zamítnuta jako nedůvodná na konci srpna,“ uvedla Valsamisová, jejíž podřízená případ dozoruje.

Státní zastupitelství tak dalo pražským kriminalistům ze speciálního protiextremistického odboru zelenou pro pokračování v jejich vyšetřování proti Křížové. Kdy by mělo skončit a kdy by měl padnout případný návrh na obžalobu, to zatím Valsamisová nebyla schopna odhadnout.

Obvinili lékařku. Šířila lži o očkování

Krimi

Křížová se na svém facebookovém profilu netají odporem k vakcinaci, který dává najevo i nadále ve svých příspěvcích. Na přelomu ledna a února však začala šířit, že v Ostravě „došlo k hromadným úmrtím po vakcinaci“.

„Vakcinační genocida“

Dokonce pak sepsala dopis určený řadě veřejných činitelů, v němž napsala, že lidé po očkování proti covidu hromadně umírají a jde o „vakcinační holokaust“ či „vakcinační genocidu a zločin proti lidskosti“.

Za šíření poplašné zprávy by jí hrozily maximálně dva roky vězení. Protože se ale většina výroků objevila v době nouzového stavu, viní policie Křížovou v nejpřísnějším odstavci, kde je uvedeno „spáchá-li čin za stavu ohrožení státu“.

Dětská lékařka: Vážné komplikace po očkování mi nehlásili

Domácí

V takovém případě může u soudu dostat trest v rozmezí od dvou až do osmi let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám