Hlavní obsah

Po vydatném pití vražda. Obžalovaný kvůli oknu neví, proč chtěl zabít kamaráda

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Vražda bez příčiny - i tak lze označit čin, který začal ve středu projednávat Krajský soud v Brně, před kterým stanul v Česku dosud netrestaný 36letý Slovák z Prešova Marek Horváth. Podle obžaloby loni v listopadu na ubytovně v Jihlavě zaútočil nožem na svého spolubydlícího. Těžce zraněného muže se podařilo zachránit díky rychlé lékařské pomoci.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud kvůli pokusu o vražduVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Horváth před soudem uvedl, že vůbec netuší, proč k incidentu došlo. „Nikdy jsme se nehádali, byli jsme kamarádi. Dokonce jsme si i pomáhali navzájem, když bylo potřeba,“ řekl.

„Vůbec netuším, proč jsem to udělal. Vlastně si z toho, co se stalo, nic nepamatuji. Jen to, že když mě někdo budil, tak mi řekli, co jsem udělal. Moc mě to mrzí a stydím se za to. Je mi hanba,“ uvedl muž, který bezprostředně po činu odjel k matce na Slovensko, ale poté se do Čech vrátil a s policií při vyšetřování spolupracoval.

Z důkazů a výpovědí získaných při vyšetřování podle obžaloby vyplynulo, že za zcela nesmyslným činem byl jednoznačně alkohol. „Druhý den jsme nedělali, a tak jsme se opili. Já to tak dělám několikrát do roka, kdy se, pokud je následující den volno, opiju až do němoty a pak mám okno. Ale nikdy jsem s tím neměl žádný problém,“ uvedl muž obžalovaný z pokusu o vraždu.

Za ubodání dvou krajanů poslal soud cizince na 18 let do vězení

Krimi

V osudný listopadový den loňského roku pil už od rána a množství, které si pamatoval a rovněž potvrdil před soudem, bylo až neuvěřitelné. Hned po ránu, kdy podobně jako jiné dny určené na pijatyku vůbec nejedl, zkonzumoval nejméně čtyři dvoulitrové PET lahve piva, tedy 16 piv.

Pak během dne až do zhruba 23:00, kdy podle obžaloby vzal do ruky nůž a bodal do kamaráda, vypil dalších nejméně deset dvanáct, ale možná i více piv. K tomu si dal i zhruba patnáct až dvacet panáků vodky, nejméně šest panáků whisky, pil i červené víno.

„V romštině pak na ubytovně svému již ležícímu kolegovi oznámil, že si jde pro nůž a že ho zabije,“ uvádí se v protokolu. Poškozený, který není Rom, ale romsky podle vlastních slov trochu umí, vypověděl, že pak skutečně jeho spolubydlící přišel s nožem.

Na ubytovně u Prahy se poprali cizinci, jeden mrtvý

Krimi

„Z vedlejší kuchyňky si přinesl nůž s patnácticentimetrovou čepelí a nic netušícího kolegu bodl do hrudníku. Bylo to tak nečekané, že se muž ani nemohl bránit,“ uvedli vyšetřovatelé ve spisu.

Bodné rány poškodily muži mimo jiné plíce, pohrudnici a další orgány a jen včas přivolaná odborná pomoc muži zachránila život. Případ, ve kterém hrozí útočníkovi až dvacet let vězení, bude pokračovat výslechy svědků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám