Hlavní obsah

Pil jsem ve službě, přiznal kardiolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice
Aktualizováno

Během noční služby se z ničeho nic vypařil. Našli ho až k ránu hasiči spícího na střeše špitálu. Policistům nadýchal přes jedno a půl promile a následný rozbor krve kromě alkoholu potvrdil ještě stopy po diazepamu. Za to, že nebyl schopen řádně léčit a mohl tak ohrozit pacienty, skončil ve čtvrtek kardiolog domažlické nemocnice Jurij Talanov před soudem.

Obžalovaný kardiolog Jurij Talanov u souduVideo: Patrik Biskup

 
Článek

Čtyřicetiletý lékař se ke konzumaci alkoholu během služby na interní ambulanci v noci z 31. května na 1. června 2020 přiznal. Tvrdil ale, že s pitím začal až po ošetření posledního pacienta.

„Pohádal jsem se doma s manželkou. Chtěla se rozvést a vzít si děti. Dostal jsem se do velkého psychického stresu a myslel si, že alkoholem se mi uleví,“ vypovídal Talanov.

Rodiče nebyli očkovaní. Evropské nemocnice proto odmítly operovat jejich tříletého syna

Koronavirus

Podle svých slov byl v takovém stavu, že nejprve uvažoval o tom, že se nechá ve službě vystřídat. „Třásly se mi ruce a potil jsem se. Nemohl jsem dobře dýchat. Jenže nebyl nikdo, kdo by mě zastoupil. Pak se to zase zlepšilo. Bylo to se mnou jako na houpačce,“ pokračoval lékař.

Užíval prý i léky

V průběhu večera ošetřil tři lidi. První dva pacienti neměli vážné potíže, toho posledního, Petra S., přivezla manželka kolem 23. hodiny s náběhem na infarkt. Talanov ho proto nechal převézt záchrankou do plzeňské nemocnice.

Nemocnice je odpovědná za smrt pacientky po operaci, rozhodl soud

Krimi

„Moje chování se mohlo někomu zdát podivné a neadekvátní, ale rozhodně jsem nebyl ve stavu, kdy bych nebyl schopen rozhodovat o tom, co je dobré a co zlé pro pacienta. Bylo to prostě tím psychickým rozpoložením,“ sdělil obžalovaný muž.

Po alkoholu prý sáhl, až když sanitka s Petrem S. odjela. „Měl jsem ho na lékařském pokoji. Jenže mi nepomohl, pořád mi bylo špatně. Tak jsem vylezl na střechu na čerstvý vzduch, kde jsem usnul, a pak mě probudili policisté,“ uzavřel Talanov.

Říkal, že ordinoval pod vlivem alkoholu, a proto před námi utekl
zasahující policista

Strážci zákona vyrazili do nemocnice po oznámení od záchranné služby kolem druhé hodiny. „Dostali jsme informaci, že se tam má nacházet lékař pod vlivem alkoholu. Nemohli jsme ho najít, prošli jsme všechny lékařské pokoje, ale bez výsledku. Bylo nám jasné, že se před námi schovává,“ vzpomínal před soudem policista František Šup.

Když Talanova objevili v pět ráno hasiči na střeše, policistům se po pozitivní dechové zkoušce přiznal.

„Říkal, že ordinoval pod vlivem alkoholu, a proto před námi utekl. Vysvětloval to tím, že měl strašný stres a nervy. Tvrdil, že užívá strašně moc léků a alkohol, že mu to pomáhá. Byl strašně zmatený, měl problémy vůbec stát na nohou,“ vybavoval si policista další sled událostí.

Po muži chtěl, aby dělal kliky

Záchranář Miroslav Stahl u soudu řekl, že se mu Talanov zdál opilý už při předání pa­cienta k převozu do Plzně.

„Dispečerka měla podezření, že lékař, který si vyžádal transport muže s podezřením na infarkt, je pod vlivem alkoholu. To souhlasilo s jeho fyzickým projevem. Nebylo mu vůbec rozumět, měl problémy s rovnováhou a pořád se opíral o dveře,“ prohlásil záchranář. Zaskočilo ho také, jak jim Petr S. v sanitce vyděšeně popisoval svérázné vyšetřovací metody lékaře.

Statistiky nemocnic: Covidový pacient je i ten, koho přivezli kvůli zlomené noze

Domácí

„Nejdřív ho sestra nemohla sehnat. Pak přišel a řekl mi, že potřebuje zatížit srdce a abych udělal padesát kliků. To jsem odmítl, tak po mně chtěl padesát dřepů nebo vyběhnout nemocniční schody. S tím jsem nesouhlasil. Nakonec mě nechal padesátkrát zvednout židli. Potom se mi přitížilo,“ popisoval průběh vyšetření Petr S. Podle jeho slov nebylo lékaři rozumět jediné slovo.

„Do toho škytal a sotva stál na nohou. Doktorka ze záchranky říkala, že je nalitej,“ dodal svědek, který v Plzni skončil na jednotce intenzivní péče.

Obžalovaný kardiolog Jurij Talanov u soudu

U soudu zazněla také zpráva z nemocnice v Rumburku, kde Talanov dřív pracoval. „Měl problémy s alkoholem. Snažili jsme se mu v boji s ním pomáhat ze všech sil, nakonec profesně selhal a my s ním museli ukončit pracovní poměr,“ citoval soudce dokument. Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám