Hlavní obsah

Nemocnice je odpovědná za smrt pacientky po operaci, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlíčkův Brod

Neúmyslně, ale pochybili. Nárok manžela a synů pacientky vůči Nemocnici Havlíčkův Brod je oprávněný, rozhodl v úterý zatím nepravomocně havlíčkobrodský okresní soud v případu ženy, která na následky operace žlučníku v roce 2011 o čtyři roky později zemřela.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Vdovec Petr Vencelides se svou právní zástupkyní Lenkou Jahelkovou po vynesení rozsudku Okresního soudu v Havlíčkově Brodě.

Článek

Samosoudkyně Iveta Orlíková zvolila cestu mezitímního rozsudku, který zatím neřeší výši nároku poškozených a náklady řízení (vdovec se syny se domáhají újmy vyčíslené na 800 tisíc korun za každého). Pro Petra Vencelidese je však aktuální rozsudek po letitém boji zásadním obratem.

Zástavu srdce chlapce v Pardubické nemocnici způsobila vdechnutá krev, řekl znalec

Krimi

„Žalobci uplatněný nárok je co do základu opodstatněn,“ prohlásila soudkyně. Podle ní došlo na straně operujících lékařů „nepochybně k neúmyslnému, nevědomému pochybení. Tedy ve formě nevědomé nedbalosti.“

V rozsudku, který by získal právní platnost, pokud se do 15 dnů od doručení písemného vyhotovení žádná ze stran neodvolá, se soudkyně opřela o judikát Nejvyššího soudu, podle něhož nerozhoduje jen správný postup při operaci, ale i to, zda samotný výkon byl prost jakýchkoli pochybení, jejichž důsledky vedly ke škodě na zdraví.

Operace, původně prováděná laparoskopicky, byla podle soudu indikovaná správně, správná byla i provedená předoperační vyšetření. Když se během laparoskopie ukázala anomálie ženina žlučníku, přešli lékaři na klasickou operaci s otevřenou ránou.

Podle soudu chybovali lékaři, když řešili poranění žlučovodu napojením na tenké střevo. Opíral se přitom o závěry ústavního znaleckého posudku. Špatný postup měl podle soudu za následek to, že se obsah trávicího ústrojí posunoval do žlučovodu, což bylo příčinou opakovaných zánětů a vzniku septických stavů.

Následným komplikacím nedokázali zabránit ani lékaři v nemocnici v Hradci Králové, ani pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), nepomohla ani transplantace jater.

Na seniorku v Ústí spadl při vyšetření rentgen a zabil ji. Policie nenašla viníka

Krimi

„Dnešní rozsudek je pro nás nejzásadnější, protože byla shledána právní odpovědnost obžalované nemocnice, o kterou jsme se snažili lítým bojem téměř tři roky. Museli jsme překonat negativní znalecký posudek vypracovaný v průběhu trestního řízení, všechny možné audity a komisní posouzení, které poukazovaly na to, že na vině jsou anomálie žlučníku, a odpovědnost byla striktně odmítána,“ uvedla právní zástupkyně žalujících Lenka Jahelková.

Petr Vencelides se nejdřív začal domáhat spravedlnosti prostřednictvím trestního řízení. To skončilo odložením případu v roce 2018, kdy se otevřel prostor pro civilněprávní cestu. „Otázka je, zda trestní řízení nebude revidováno, státnímu zastupitelství bude rozsudek zaslán,“ řekla Právu advokátka.

Žena osočila manžela z týrání. Soud ho očistil a odsoudil manželku

Krimi

Nemocnice za svými lékaři stojí i dnes. Jak připomněla její mluvčí Petra Černo, Vencelidesové byla záhy zprostředkována specializovaná péče na vyšším pracovišti, přesto k reoperaci došlo až za dva roky.

Zda se nemocnice odvolá, zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám