Hlavní obsah

Lékař dal opilému řidiči falešné alibi, dostal důtku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napsal potvrzení o vyšetření pacientky, kterou vůbec neviděl. Pak lejstro předal svému známému, jenž ho použil jako falešné alibi ve snaze vyhnout se postihu za řízení pod vlivem alkoholu. Za porušení lékařské etiky dostal klatovský chirurg Jaromír Vondrů důtku.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační fotografie

Článek

Trest je výsledkem disciplinárního řízení, které s 66letým chirurgem vedla Česká lékařská komora (ČLK). „Případ jsme projednávali z podnětu orgánů činných v trestním řízení. Vycházeli jsme z podkladů od policie, jež pro nás byly dostačující a důvěryhodné pro to, abychom mohli rozhodnout,“ řekla ve středu Právu předsedkyně čestné rady klatovské pobočky ČLK Helena Jiráková.

Podle mluvčího ČLK Michala Sojky je důtka nejmírnější postih ze čtyřstupňové škály trestů, které ze zákona může komora uložit za profesní pochybení.

„Pak následuje pokuta do výše 30 tisíc korun, podmíněné vyloučení z komory se zkušební dobou až tři roky a vyloučení z komory,“ upřesnil Sojka s tím, že nejpřísnější sankce má pro lékaře stejný dopad, jako kdyby mu soud zakázal vykonávat práci lékaře v rámci trestního řízení.

Opilý lékař v Domažlicích nutil pacienta dělat kliky, před policií utekl na střechu

Krimi

Vše se točí kolem silniční kontroly v listopadu 2018, při které zootechnik Jiří Najnar nadýchal 1,4 promile alkoholu.

Později tvrdil, že spolujezdkyni, která s ním tehdy ve vozidle jela, vezl k lékaři po úrazu v kravíně. Jako důkaz předložil policistům zprávu od zmiňovaného lékaře, podle níž bylo nutné ženě poskytnout ošetření. Dokument obsahoval i popis zranění, které měla mít. Ve skutečnosti ale žádné zdravotní potíže neměla.

Najnara soud za zneužití falešné lékařské zprávy potrestal pokutou 10 tisíc korun, Vondrů stál před soudem jen jako svědek. Zprávu podle svých slov sice napsal na žádost Najnara, ale hájil se tím, že nevěděl o tom, že ji chce proto, aby se vylízal z vlastního průšvihu.

„Kontaktoval mě s tím, že má problém s jednou pracovnicí, jež měla pracovní úraz. Požádal mě, že potřebuje doklad o tom, že jsem ji ošetřil. Poskytl mi její nacionále a popsal potíže, které žena měla po úraze. Tak jsem to sepsal a zprávu mu odevzdal,“ řekl Vondrů policistům v průběhu vyšetřování.

Tvrdil, že Najnara požádal, aby mu ženu co nejdříve přivezl fyzicky ukázat, aby se přesvědčil o tom, že zprávu napsal dobře. Od té doby se mu ale prý Najnar neozval. U výslechu pak přiznal, že si byl vědom toho, že dělá nesprávnou věc. „Nikoho jsem ale neohrozil na zdraví ani na životě a nikomu jsem nezpůsobil žádnou újmu,“ hájil se lékař.

Opilý řidič nezvládl jízdu brněnským tunelem, skončil v kotrmelcích

Krimi

Najnara policisté zastavili u Mezholez na Domažlicku. V autě s ním seděla jeho kolegyně z práce Alice Š. Tu předtím poranila kráva, která ji při naháňce na dojírnu přimáčkla na kovové zábrany.

„Po tom úrazu jsem panu Najnarovi řekla, že mě bolí ruka. Vůbec se mě neptal, jestli pojedu někam k lékaři. Odvezl mě domů a při cestě nás zastavili policisté,“ uvedla svědkyně. Asi týden poté jí Najnar řekl, že na ni vystavil lékařskou zprávu. „Povídal, že by mu to mohlo pomoci. Já se ho na podrobnosti neptala,“ dodala žena.

Reklama

Výběr článků

Načítám