Hlavní obsah

Pěstoval konopí na bolavé koleno a soused ho udal. Muže z Klatovska čeká soud

Šestatřicetiletý Václav D. z malé vesničky na Klatovsku nikdy neměl opletačky se zákonem. Teď ho ale kvůli vlastní hlouposti a sousedské zášti čeká soud. Loni si ve fóliovníku na zahradě před domem vypěstoval šest kytek marihuany, aby si mohl vyrobit mastičku na bolavé koleno. Ještě než je ale stačil zpracovat, vlítla k němu na udání souseda kriminálka.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Protože šlo o odrůdu s velmi vysokým obsahem psychotropní látky THC, policisté muže začali trestně stíhat a státní zastupitelství na něj nyní podalo obžalobu za nedovolenou výrobu a držení drog. Ohrožen je až osmiletým trestem vězení.

„To, že obviněný pěstoval konopí pro účely výroby léčebné masti pro vlastní potřebu, jsme zohlednili v návrhu na uložení podmíněného trestu,“ uvedla šéfka klatovských žalobců Jiřina Vítovcová. Potvrdila také, že policisté konali na základě oznámení.

Podle zjištění Práva dostali tip od místního invalidního důchodce. Ten jim také jako důkaz předal fotky rostlin v pařeništi, které sám pořídil.

„Bydlíme v jednom domě, každý ve vlastním bytě. Už tam společně žijeme osm let. Udání mě překvapilo, nečekal jsem to od něj,“ řekl Právu muž, který kromě potíží s kolenem přišel při pracovním úrazu o tři prsty na pravé ruce. S konopím přitom nedělal žádné tajnosti.

New York zlegalizoval marihuanu k rekreačním účelům

Ekonomika

„Mám velké bolesti po operaci kolene. Známý mi poradil, ať si zkusím vyrobit konopnou mast. Přes internet jsem koupil deset semen a zasadil je do fóliovníků na zahradě před domem. Vzešlo mi šest kytek. které vyrostly až do skoro třímetrové výšky. Sklidil jsem je a usušil. Mastičky jsem chtěl začít vyrábět před Vánoci, kdy jsem měl mít dovolenou. Počítal jsem s tím, že zpracuju všechno naráz. Plány mi ale překazila začátkem prosince policie. Neměl jsem vůbec tušení, že rostliny obsahují tolik zakázané látky. Jsem učebnicovým příkladem toho, jak snadno se obyčejný člověk dostane do průšvihu. Byla to moje hloupost,“ vzpomínal Václav D.

Kvůli marihuaně strávil osm let za mřížemi, dnes mu vydělává velké peníze

Muži

Hned také věděl, že strážci zákona k němu nepřišli náhodou. „Začal jsem tušit, odkud vítr fouká. Udání od souseda totiž bylo jediné logické vysvětlení. Předtím mě totiž několikrát obvinil, že mu chodím za manželkou. Je to absurdní, té paní je kolem 60 let. Já mám partnerku o osm let mladší, než jsem já. Jenže on si to nenechá vymluvit,“ popisoval Václav D. sousedské soužití za posledních několik měsíců.

Přitom podle jeho slov nebyly nikdy v minulosti jejich vzájemné vztahy takhle vyhrocené. „Naopak jsme si vzájemně pomáhali a vycházeli si ve všem vstříc. Dokonce jsem mu dával první pomoc, když dostal doma infarkt,“ uvedl dále obžalovaný muž. Soused své oznámení odůvodnil tím, že jeho manželce vadil zápach z rostlin během sušení na půdě domu. „Nemohla dýchat a dusila se,“ uvedl vyšetřovatelům.

Starosta obce v reakci na případ řekl, že obviněný muž je naprosto bezproblémový. „Rozhodně není napojen na žádné drogové party,“ řekl starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám