Hlavní obsah

Pěstírny konopí, kokain i extáze. Olomoucký soud potvrdil gangu tresty vězení

– Olomouc

Olomoucký vrchní soud ve čtvrtek potvrdil pěti z šesti členů organizované mezinárodní skupiny obchodníků s narkotiky tresty od čtyř do 15 let. Nejvyšší trest si odpyká 66letý Srb Branko Pindovič, jeho krajanovi Lukovi Polugovi soud jako jedinému zasáhl do výše trestu a snížil jej z deseti na osm let.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Drogovému gangu podle soudu šéfoval 66letý Srb Branko Pindovič

Článek

Muži podle obžaloby provozovali v Česku několik velkokapacitních pěstíren konopí, z Ekvádoru měli dovážet kokain, podle spisu rovněž obchodovali s extází či nelegálně dováželi tabák a kávu.

Část trestné činnosti se jim podařila naplnit, další je v nedokonané fázi nebo v přípravě.

Jiří Vizina z Havířova si za tuto trestnou činnost pravomocně odpyká 14 let, Ivanu Valachovičovi soud potvrdil devět let a Vietnamci Van Tuan Dangovi osm let.

Z neschopenky řídil drogový byznys, plány gangstera Papeže utnula zásahovka

Krimi

Soud potvrdil také čtyřletý trest Vladislavu Vykydalovi z Olomouce, který činnost skupiny podrobně popsal a dostal za to status spolupracujícího.

Šéf gangu Pindovič naopak veškerou vinu odmítl, stejně jako další obžalovaní odmítli na začátku jednání prohlásit vinu.

Rozsáhlým případem postihujícím řadu aktivit této mezinárodní skupiny se vrchní soud zabýval už v úterý, ve čtvrtek odvolací soud vynášel rozsudek zhruba hodinu; tlumočníci jej museli přeložit do vietnamštiny a srbštiny.

Trest změnil vrchní soud pouze Polugovi. Podle soudu nebylo prokázáno, že by vybudoval pěstírnu v Podivíně na Břeclavsku. Dalším třem mužům na podnět jejich odvolání i odvolání žalobce upravil výrok o vině, tresty jim však zůstaly stejné.

Mladí dealeři z Brněnska posílali do světa drogy v domácích pekárnách

Krimi

Případ postihuje činnost skupiny s jasně rozdělenými úkoly od roku 2016 do roku 2018.

Podle žalobce měli po republice velkokapacitní pěstírny konopí, následná distribuce jim mohla vynést desítky milionů korun. Podle žalobce na trh dodali, či se o to pokusili, více než 1,3 tuny marihuany.

Tři z obžalovaných v čele s Pindovičem stojí před soudem také kvůli obchodu s kokainem, druhou větší zásilku jim však podle žalobce odhalila ekvádorská policie.

Podle obžaloby skupina připravovala rovněž obchod s tabletami extáze a nelegálně obchodovala s tabákem a kávou. Vydělat si mohli trestnou činností až půl miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám