Hlavní obsah

Parta vodáků vyrazila na rozvodněnou řeku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radešov

Na jihu a západě Čech se po dešti a tání sněhu vlivem teplého počasí zvedly hladiny potoků a řek, čehož v některých místech využili vodáci. Na jihu Čech vyrazili na kajacích a paddleboardech na rozvodněnou Otavu. Hasiči hovoří o mimořádném hazardu za hranicí zdravého rozumu.

Parta vodáků na rozvodněné OtavěVideo: Aktu.cz

 
Článek

Nejméně dva vodáci vyrazili do vln rozvodněné řeky na kajacích u obce Radešov na Strakonicku, další na paddleboardu. Původně jsme mylně uvedli, že sjížděli řeku Vydru u Srní.

Záběry z jihu Čech: Rozvodněná Otava v Sušici

Domácí

Mluvčí hasičů Vendula Matějů uvedla, že zatím hasiči v souvislosti s povodněmi žádné výjezdy neřešili, počínání zmíněných vodáků nicméně považuje za extrémní hazard s životem. Podle mluvčí se jedná o chování za hranicí zdravého rozumu.

Situace u Roklanského potokaVideo: Národní park Šumava

Na Šumavě hrozí dvacetiletá povodeň. Meteorologové rozšířili výstrahu

Počasí

„Zásadně nedoporučujeme v tomto počasí a v této situaci cestovat po hladině řeky,” zdůraznila mluvčí. Pokud by se dostali do problémů, jejich záchrana by byla podle mluvčí počasím výrazně zkomplikovaná.

Foto: Aktu.cz

Parta vodáků na rozvodněné Otavě

V minulosti záchranáři řešili podobné případy, které skončily tragicky. Například osmiletá dívka nepřežila loni v červnu jízdu na raftu poblíž soutoku Morávky a Ostravice na Frýdecko-Místecku. Spolu s otcem a 15letou sestrou vypadla z člunu v silném proudu rozvodněné řeky.

Začátek nového roku bude teplý a deštivý, pak udeří leden

Počasí

Déšť a tání sněhu na horách zvedly hladiny šumavských řek Vydra, Otava a Křemelná. Vydra na Modravě už dosáhla druhého povodňového stupně. Otava v Retštejně dokonce třetího. V Sušici je Otava na prvním stupni, první stupeň je také na Křemelné ve Stodůlkách. Hladiny řek budou ještě dál stoupat, kulminovat mají v noci.

Reklama

Související články

Meteorologové varovali před vydatnými dešti

Meteorologové varovali před vzestupy hladin řek a na jihozápadě Čech rovněž před vydatnými dešti. V oblasti Šumavy může během 24 hodin napršet až 60 milimetrů...

Ochladí se a bude sněžit

Teploty v průběhu tohoto týdne spadnou k obvyklým lednovým hodnotám, kolem nichž by se měly pohybovat i v dalších týdnech. Vyplývá to z výhledu Českého...

Výběr článků

Načítám