Hlavní obsah

Muž vyjel na raftu na rozvodněnou Morávku se dvěma dcerami, mladší nepřežila

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Osmiletá dívka nepřežila v neděli odpoledne jízdu na raftu poblíž soutoku Morávky a Ostravice na Frýdecko-Místecku. Spolu s otcem a 15letou sestrou vypadla z člunu v silném proudu rozvodněné řeky. Podle mluvčího moravskoslezských záchranářů došlo k události před 15:45 hodin.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdravotnická záchranná služba

Článek

„Šestačtyřicetiletého muže a patnáctiletou dívku nalezli záchranáři na břehu při vědomí a bez zjevných poranění. Po prvotním vyšetření byli převezeni do frýdecko-místecké nemocnice na centrální příjem a dětskou ambulanci,“ uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Druhé dítě, osmiletou dívku, vylovili hasiči bez známek života. „Záchranáři ji resuscitovali, dítě bylo zaintubováno, o jeho dýchání se staral ventilátor a posádka prováděla nepřímou srdeční masáž. Za podpory léků a přístrojové techniky se po více než tři čtvrtě hodině podařilo činnost srdce obnovit,“ nastínil Hump s tím, že pacientka byla letecky přepravena na urgentní příjem Fakultní nemocnice Ostrava.

V Číně se utopilo osm školáků, skočili do řeky na pomoc kamarádovi

Svět

V době předání byl její krevní oběh nestabilní a stav velmi kritický. V nemocnici dívenka zemřela. „Potvrzuji, že dítě bohužel zemřelo,“ sdělila mluvčí fakultní nemocnice Petra Petlachová.

Před soutokem nezvládli proud

„Otec s dvěma dětmi vyplul z Dobré,“ uvedla moravskoslezská policejní mluvčí Soňa Štětínská s tím, že člun se převrátil po cestě. Z jakého důvodu, policisté stále zjišťují.

„Na nafukovacím člunu nezvládli silný proud řeky Morávky a došlo k převrácení člunu před soutokem Morávky s řekou Ostravicí,“ popsal zastupující mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín.

Jeden člen osádky vylezl z vody ještě na břeh Morávky, další dva voda odnesla až za soutok s Ostravicí ve Frýdku-Místku.

Policisté momentálně nemají informace o tom, že by bylo v době nehody na vodě jiné plavidlo nebo že by v převráceném člunu byl kromě tří osob ještě někdo další.

Podle dat, které na svém webu zveřejňuje Povodí Odry, platil v době neštěstí na řece Morávce první stupeň povodňové aktivity. Dopoledne tam hladina dokonce stoupla na druhý stupeň. V řece Ostravici platí první stupeň už od sobotního večera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám