Hlavní obsah

Meteorologové varovali před vydatnými dešti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové varovali před vzestupy hladin řek a na jihozápadě Čech rovněž před vydatnými dešti. V oblasti Šumavy může během 24 hodin napršet až 60 milimetrů srážek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) očekává, že v částech Jihočeského a Plzeňského kraje může spadnout mezi 20 až 50, na návětří ojediněle až 60 milimetrů srážek. Varování platí od pondělního podvečera do úterních 22 hodin.

Vedle srážek bude průtoky zvyšovat i odtávání sněhu. „Očekáváme, že během úterý se výrazně zvednou hladiny Vydry, Křemelné, horní Otavy a přítoků do vodního díla Lipno,” uvedli meteorologové

Hladiny by měly kulminovat v noci z úterý na středu. Nejčastěji se dostanou nad 1., místy i nad 2. povodňový stupeň. „Na Vydře, Křemelné a Otavě po Sušici hrozí mírné překročení 3. povodňového stupně,” upozornil ČHMÚ.

Stoupat budou i hladiny v povodí Mže, Radbuzy, Úhlavy a Blanice.

Výstraha před vzestupy hladin platí od pondělního odpoledne do středečních 18:00.

Povodňová pohotovost platí pro Prachatice a Vimperk v Jihočeském a Horažďovice a Sušici v Plzeňském kraji. Nižší stupeň varování, tedy povodňová bdělost, se vztahuje na části Jihočeského, Plzeňského, Libereckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám