Hlavní obsah

Na útěku před policií se pokusil zabít 16letého spolujezdce. Soud mu potvrdil trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud odmítl dovolání Tomáše Kocourka, jenž si má odpykat devět let ve vězení za pokus o vraždu mladého spolujezdce v osobním autě. Kocourek na úprku před policejní hlídkou vjel na Vysočině do protisměru a chtěl narazit do kamionu, šestnáctiletý chlapec na poslední chvíli strhl řidiči řízení a fatálnímu následku zabránil.

Foto: Právo

Obžalovaný Tomáš Kocourek u soudu (9. srpna 2021)

Článek

Nejvyšší soud rozhodoval neveřejně, výsledek bez dalších podrobností sdělila Klára Belkovová, mluvčí Krajského soudu v Brně, který se případem zabýval jako první instance.

Odůvodnění zatím není dostupné. Kocourka, který nemá řidičský průkaz, se policejní hlídka snažila zastavit loni v lednu v Třebíči v nočních hodinách. Na výzvu k zastavení nereagoval, vysokou rychlostí projel několika obcemi a odmítal zastavit i přes opakované prosby spolujezdce. Podle spisu pak spolujezdci řekl, že se raději zabije, a najel úmyslně do protisměru.

Při honičce s policií chtěl zabít chlapce nárazem do kamionu. Odsedí si devět let

Krimi

Řítil se až stokilometrovou rychlostí proti nákladnímu autu. Poté, co mu spolujezdec strhl řízení, pokračoval Kocourek v jízdě vysokou rychlostí přes několik dalších obcí, nakonec dostal smyk a havaroval.

Obhajoba v minulosti poukazovala na některé polehčující okolnosti, zejména osobnostní charakteristiky a doznání odsouzeného, a označovala trest za nepřiměřeně přísný.

Odvolací Vrchní soud v Olomouci však měl opačný názor. „Jednání bylo vysoce společensky nebezpečné," uvedl loni předseda odvolacího senátu Ivo Lajda. Podotkl, že trest je nepřiměřeně mírný, mimořádné snížení pod trestní sazbu, která činila deset až 18 let, prý nebylo namístě.

Ujížděl policii a chtěl spáchat „zvláštní rozšířenou sebevraždu”

Domácí

Žalobce se však neodvolal, vrchní soud tak už nemohl trest zpřísnit. Rozhodnutí Nejvyššího soudu je konečné. Teoreticky připadá v úvahu podání ústavní stížnosti, Kocourek by však musel argumentovat porušením svých základních práv.

Reklama

Související články

Potápěči vytáhli tělo z Orlíku

Zaměstnanci Povodí Vltavy ve čtvrtek narazili na tělo, které plavalo v orlické vodní nádrži na Písecku. Přivolaní policisté následně zjistili, že se jedná...

Výběr článků

Načítám