Hlavní obsah

Smrt královny krásy: Ke skoku z mrakodrapu ji dohnaly deprese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Cheslie Krystové (†30) velice přiléhavě platilo to, co před desetiletími pěl Jiří Suchý o dívce jménem Clementine: byla krásná, byla milá, byla chytrá, zkrátka fajn. Přesto si Miss USA 2019 sáhla na život. Ničily ji deprese.

Foto: Profimedia.cz

Cheslie byla žena dvou tváří, navenek silná, angažovaná a vyrovnaná, uvnitř smutná a depresivní.

Článek

Kráska, která vyskočila smrti vstříc z nejvyšších pater mrakodrapu - tento motiv se objevil hned v několika filmových a knižních thrillerech a poslední lednovou neděli se v New Yorku stal truchlivou realitou.

Newyorskou policii v časných ranních hodinách poslední neděli v lednu přivolali do bytového domu na Manhattanu náhodní svědci. Na zasněženém chodníku před domem ležela bez známek života žena - později se ukázalo, že to byla Cheslie Krystová, která měla byt v devátém patře luxusní budovy na Západní 42. ulici.

Někdejší královna krásy, která se profesně věnovala právničině a práci televizní zpravodajky, vyskočila z 29. patra šedesátipatrového mrakodrapu a na místě zemřela. Svědci mladou ženu naposledy viděli na otevřené vyhlídkové plošině.

Foto: Profimedia.cz

Pád z 29. patra neměla šanci přežít.

Osudný rozvod rodičů

„Smrt jsme vyšetřovali jako sebevraždu a nezjistili jsme cizí zavinění,” potvrdil poručík Thomas Antonetti, mluvčí newyorské policie, s tím, že vyšetřovatelé našli v apartmá zesnulé dopis na rozloučenou. V něm stanovila, že veškerý majetek má připadnout její matce April Simpkinsové (53). Ta se také účastnila soutěží krásy a vyhrála Miss Severní Karolína v roce 2002.

Foto: Facebook Cheslie Krystové

Veškerý majetek Cheslie odkázala své matce April Simpkinsové (vlevo).

„O motivu však v dopise nebylo ani slovo,” citoval list The Boston Globe zdroj bezprostředně zasvěcený do vyšetřování. Jejím posledním příspěvkem na Instagramu se stal portrét s popiskem: „Ať ti tento den přinese klid a mír.”

Jisté je, že ve svých třiceti letech toho Cheslie dosáhla nemálo: byla právničkou ze Severní Karolíny, která bojovala za sociální spravedlnost a reformu trestního soudnictví, závodnicí ve skoku do dálky a trojskoku, držitelkou titulu Miss USA 2019 a jako tvůrkyně seriálu White Collar Glam (Okouzlující bílé límečky) a televizní zpravodajka byla i nominovaná na cenu Emmy.

Její matka uvedla v prohlášení: „Cheslie vedla veřejný i soukromý život. V soukromém životě se potýkala s depresemi, které před všemi - včetně mě, své nejbližší důvěrnice - skrývala až do velmi krátké doby před svou smrtí.”

Otec Rodney Kryst (62) listu The New York Post sdělil, že dceřin dobrovolný odchod ze světa měl mnoho společného s dysfunkcí původní rodiny. „Byla čistá, jak jen to jde, nebrala žádné drogy ani léky na předpis,” řekl v telefonátu ze svého domu v Charlotte v Severní Karolíně muž, jehož slova přerušoval pláč.

„Myslím, že to mělo hodně společného s dysfunkcí rodiny, ale bude chvíli trvat, než o tom budeme moci mluvit víc. Bývala zasmušilá, smutná,” uzavřel.

Foto: Facebook Cheslie Krystové

S oběma rodiči, Rodneyem Krystem a April, když ještě tvořili rodinu.

Rodney Kryst je bývalý polsko-americký kulturista. S matkou někdejší královny krásy, manažerkou v oblasti lidských zdrojů a šéfkou vlivové agentury, se rozešli, když byla Cheslie ještě malá, matka se poté znovu vdala. Rodney a April spolu měli čtyři děti.

V minulosti se Cheslie několikrát vyjádřila k tématu duševního zdraví. Prozradila, že za nejdůležitější věc, kterou pro sebe udělala, považuje rozhovor s terapeutem, který jí pomohl, když se ocitla v těžkém období.

Kučeravá kráska si také každý večer dopřávala duševní očistu. Doslova vypnula. „Odpojím se, vypnu telefon, neodpovídám na zprávy. Jen sedím a dívám se na své oblíbené filmy,” líčila na Facebooku ke Světovému dni duševního zdraví 2019.

Stárnutí ji děsilo

„Při úsměvném, pomrkávajícím pohledu na mé dosavadní úspěchy se mi zatočí hlava, že si chci položit základy pro další, ale třicítka mi připadá jako chladná připomínka, že mi dochází čas, abych byla v očích společnosti důležitá - a to je k vzteku,” napsala.

„Po roce, jako je rok 2020, by si člověk myslel, že jsme se naučili, že stárnutí je poklad a zralost je dar, který si ne každý může užít,” doplnila.

Foto: Profimedia.cz

Spojené státy reprezentovala v roce 2019 i na Miss Universe, kde skončila v první desítce.

V eseji pro časopis Allure napsala: „Pokaždé, když řeknu ,bude mi třicet’, trochu se zhrozím.” A dodala: „Společnost nikdy nebyla laskavá ke stárnoucím lidem, zejména k ženám.”

Ve stati rovněž popsala, jak ji po vítězství v soutěži krásy trápily negativní komentáře o jejím vzhledu i názorech. Právnička se také zamyslela nad svými kariérními úspěchy, včetně získání právnického titulu, zároveň poznamenala, že se někdy „málem upracovala k smrti”.

Neustála hejtry

Protože se mimořádně angažovala v hnutí Black Lives Matter a Me Too, na sociálních sítích čelila prakticky nepřetržitým výpadům, občas velice nevybíravým a hlavně soustavným.

„Nedokázala se od nich oprostit, hodit je za hlavu. Drtily ji. Nejen ty od bílých rasistů, ale především od lidí z vlastní komunity. Psali jí, že se předvádí ve zlaté kleci, v bublině bohatých a slavných, že nemá sebemenší ponětí, jak lidé strádají v ghettech - a ani ho nechce mít. Takových útoků bylo požehnaně,” svěřila se listu The Boston Globe Maggie-Ann Grahamová (36), kadeřnice ve vyhlášeném newyorském salonu a jedna z mála kamarádek zesnulé krásky.

Foto: Profimedia.cz

To, že se v roce 2019 stala Miss USA, jí nakonec štěstí nepřineslo.

Protože Maggie-Ann není z oboru, Cheslie jí u kávy či číše vína do nejmenších podrobností vyprávěla o svých právních kauzách.

„Nechala se vléci v nekonečné spirále. Čím víc do ní tepaly třeba černošské ženy, jejichž postavení ji nenechávalo v klidu, tím více se vrhala po hlavě do dalších záležitostí. Toužila po případech, o nichž by hovořila celá Amerika, avšak ty nepřicházely,” vybavuje si kadeřnice.

Maggie-Ann ji přemlouvala, aby zvolnila, protože se řítí životem šíleným tempem. „Jednou jsem to už nevydržela. Zvýšeným hlasem jsem jí vyčetla, že je sice fantastické, že pomáhá, kde může, ale že svět nespasí, to se spíš sama zničí,” vrací se ve vzpomínkách.

„Pohlédla na mě zklamaně a vyčerpaně. Pak jen utrousila, že má málo času a nic se nelepší,” uzavírá Grahamová.

Reklama

Výběr článků

Načítám