Hlavní obsah

Při honičce s policií chtěl zabít chlapce nárazem do kamionu. Odsedí si devět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Za pokus o vraždu 16letého spolujezdce v osobním autě si Tomáš Kocourek definitivně odpyká devět let vězení. Rozsudek brněnského krajského soudu ve středu potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Zamítl tak odvolání obžalovaného, který žádal nižší trest. Chlapce se podle rozsudku snažil zabít při honičce s policií, kdy úmyslně vjel do protisměru. Mladík mu však strhl řízení a fatálnímu následku tak zabránil.

Foto: Právo

Obžalovaný muž přichází k soudu.

Článek

„Trest, který byl uložen, rozhodně není nepřiměřeně přísný. Jednání bylo vysoce společensky nebezpečné,” uvedl předseda senátu Ivo Lajda.

Podotkl, že trest je naopak nepřiměřeně mírný a mimořádné snížení trestu pod hranici trestní sazby nebylo v tomto případě namístě právě s ohledem na závažnost jednání. Žalobce se však neodvolal, soud tak do případného zvýšení trestu zasáhnout nemohl.

Ujížděl policii a chtěl spáchat „zvláštní rozšířenou sebevraždu”

Domácí

K incidentu došlo po půlnoci 25. ledna. Policejní hlídka chtěla na náměstí v Třebíči zkontrolovat felicii, 24letý řidič ale šlápl na plyn a začal ujíždět.

„Jeho šestnáctiletý spolujezdec jej marně prosil, aby zastavil. Obžalovaný místo toho řekl, že se raději zabije. Poté vjel záměrně do protisměru s cílem narazit do protijedoucího kamionu. V rychlosti téměř sto kilometrů v hodině strhl spolujezdec volant a srážce tak zabránil,“ popsal situaci v srpnu státní zástupce Jiří Morava.

„Obžalovaný věděl, že čelní srážkou může dojít k usmrcení jeho samotného i jeho spolujezdce,“ pokračoval Morava. „K fatálnímu následku nedošlo jen proto, že spolujezdec obdivuhodně strhl v poslední chvíli volant. Dalo by se říci, že mělo jít o zvláštní, rozšířenou sebevraždu,“ dodal žalobce.

Za loňskou vraždu na Karlovarsku vyměřil soud mladíkovi 18 let vězení

Krimi

Obžalovaný má lehkou mentální retardaci, obhájce ve středu na soud apeloval s tím, aby zohlednil jeho osobnost i doznání, poukazoval na to, že jde o nepřiměřeně přísný trest. Žalobce naopak na výši trestu trval, podle něj krajský soud mimořádným snížením trestu přihlédl ke všem okolnostem případu.

„Trest je sice přísný, ale následek nenastal jen díky okolnostem, které nezávisely na vůli obžalovaného,” podotkl žalobce. Muži původně za pokus o vraždu hrozilo od deseti do 18 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám