Hlavní obsah

Na protivládní demonstraci trefil policistu polenem. Dostal podmínku a nesmí do Prahy

Právo, mar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Roční podmínku a dvouletý zákaz pohybu na území Prahy v úterý uložil soud Lukáši Veselému (39) z Teplic za to, že při loňské demonstraci proti vládním protiepidemickým opatřením na Staroměstském náměstí hodil poleno po policistech. Letící předmět jednoho z nich zasáhl do přilby. Zraněn nebyl. Veselý trest přijal.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný Lukáš Veselý u Obvodního soudu pro Prahu 1

Článek

Případ se týkal demonstrace z 18. října, kdy se v centru Prahy sešli odpůrci vládních nařízení. Demonstrace se účastnili také fanoušci různých sportovních klubů. Protest se nakonec zvrhl v bitky se zasahujícími policisty.

Útočníci házeli na policisty lahve, kameny, odpadkové koše i petardy. Policie proti nim použila slzný plyn, vodní dělo či zásahové výbušky, vytlačovala je koňmi i vozidly. Přímo na náměstí zadržela přes 100 lidí. Dvacet policistů i někteří z demonstrantů utrpěli zranění.

Průběh demonstrace na Staroměstském náměstíVideo: Novinky.cz/ČTK

Veselý byl souzen kvůli události, která se odehrála mimo hlavní vřavu. Podle obžaloby hodil poleno po policistech, čímž se dopustil útoku na úřední osobu a výtržnictví. V krajním případě mu za to hrozilo až šest let vězení.

Policie zadržela na Staroměstském náměstí přes sto demonstrantů

Krimi

Muž v úterý před soudem odmítl, že by po policistech hodil zmíněný předmět. Připustil ale, že se nechal strhnout davem a to, že možná házel půllitrovou PET lahví, v které měl vodu.

„Něco jsem hodil, ale prkno nebo něco takového to nebylo,“ prohlásil. Při hodu prý také nemířil na policisty. „Bylo to takové hození do prostoru,“ upřesňoval Veselý.

Soud mu ale neuvěřil a uložil mu podmínku a trest zákazu pobytu na území Prahy. Za hlavní důkaz označil výpovědi policistů, kteří byli v rámci služby uvnitř davu v civilu a prohřešky demonstrantů natáčeli na kameru.

I Veselého policisté natočili. Jen na záznamu nebyla celá událost, ale až moment těsně po odhození polena. Policisté si byli jistí, že házel právě Veselý. Od jiných výtržníků se totiž lišil tím, že byl oblečen do černého kabátu a navíc měl modrou kuklu, kterou se maskoval.

Protiroušková demonstrace: 144 zadržených, 20 zraněných policistů

Krimi

Zákaz hlavního města

„Obhajoba byla účelová a byla jednoznačně vyvrácena,“ řekla předsedkyně trestního senátu Šárka Šantorová.

Senát muži neuložil peněžitý trest ve výši 25 tisíc korun, který navrhovala státní zástupkyně Zdeňka Galková. Důvodem bylo to, že se muž stará o manželku a tři malé děti. Místo toho mu soud zakázal jezdit do Prahy na dva roky. „Přítomnost člověka, který jede na demonstraci a hází po policistech polena, není žádaná,“ doplnila soudkyně.

Konec přísných trestů za kradení housek v době nouzového stavu

Krimi

Veselý se vzdal práva na odvolání. Rozsudek ale není pravomocný, protože si ještě lhůtu ponechala státní zástupkyně Galková. Podle té je v souvislosti s děním na Staroměstském náměstí stíháno zhruba deset osob.

„Vesměs jsou udělovány podmínky,“ uvedla Galková k ostatním případům, které již proběhly. Některé obžaloby ale justice teprve bude projednávat.

Reklama

Výběr článků

Načítám