Hlavní obsah

Konec přísných trestů za kradení housek v době nouzového stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

I za bagatelní krádeže v podobě uzmutí pěti housek nebo krádeže kola posílaly soudy v uplynulých měsících pachatele na několik let za mříže. Zvýšenou trestní sazbu odůvodňovaly tím, že zloději se činů dopustili v době trvání nouzového stavu. Proti mnohdy drakonickému trestání se nyní postavil Nejvyšší soud (NS), když rozhodl, že přísněji se mají trestat jen ty skutky, které přímo souvisí s událostí vážně ohrožující život, v tomto případě tedy s pandemií.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kvůli přísnému trestání zasedl velký senát trestního kolegia, aby sjednotil rozhodování soudů.

Některé pachatele totiž soudy trestaly přísně za použití zvýšené trestní sazby v rozmezí dvou až osmi let, zatímco jiné soudy za podobné prohřešky udělovaly běžné tresty. Na podobě odpovídajícího potrestání se ale neshodly ani trestní senáty NS.

Příspěvek exradního o podřezání Zemana je přestupek, potvrdil Nejvyšší soud

Krimi

Podle úterního rozhodnutí velkého senátu, které je závazné pro nižší soudy, budou přísné tresty vyhrazeny jen pro skutky, které mají „věcnou souvislost spáchané krádeže s danou událostí vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek.“

„Podle názoru velkého senátu trestního kolegia jinak celkem bagatelní krádeže, které by vzhledem k minimální výši způsobené škody byly jen přestupkem a trestným činem jsou zejména pouze vzhledem k recidivě pachatele, rozhodně ve všech případech nevyžadují nějaké exemplární trestání a automatické zvyšování sazby trestu odnětí svobody,“ rozhodli soudci.

Jak trestat krádeže ve stavu nouze? Ujasnit si to musí i Nejvyšší soud

Krimi

Pokud budou soudy sahat k přísnějšímu trestání, musí nalézt souvislost mezi skutkem a vyhlášeným nouzovým stavem.

„Takový vztah bude dán zejména tehdy, usnadnila-li zmíněná událost spáchání trestného činu pachateli, či se jinak významněji projevila v jeho prospěch, anebo pokud se spáchaný čin týkal konkrétních předmětů, které mají zvláštní důležitost pro řešení dané události, a proto zasluhují zvýšenou ochranu i trestním právem, např. respirátory, dezinfekční prostředky, zdravotnické potřeby apod. v případě zvládání pandemie způsobené virovým onemocněním,“ vysvětlil NS.

Krádež nesouvisela s nouzovým stavem, zastala se zloděje pečiva ministryně Benešová

Krimi

„Může jít o různou souvislost spočívající např. v tom, že pachatel přímo využije či zneužije ke spáchání trestného činu existující událost, která vážně ohrožuje život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek, anebo mu taková událost umožní či usnadní spáchání trestného činu, popřípadě pachatel počítá s tím, že v důsledku této události či opatření vyvolaných k jejímu řešení nebo zvládání nebude odhalena jeho trestná činnost,“ uvedl NS.

„Uvedená souvislost je pak zřejmá zejména v případě, jestliže trestný čin pachatele bude zaměřen přímo proti opatřením či omezením učiněným k řešení zmíněné situace, anebo bude mařit či ztěžovat její zvládnutí nebo odvrácení,“ dodali soudci.

NS rozhodoval na základě případu muže, který v dubnu na jedné z benzínek v Plzni ukradl pytlík bonbonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám