Hlavní obsah

Muž hrozil bombovými útoky. Zadrželi ho ještě v telefonní budce, dostal 2,5 roku

Právo, Petr Kozelka
Brno

Poněkud zmatené výhrůžky o uložení bomby na několika místech adresoval policii sedmačtyřicetiletý Jiří Halupka z Brna. Muž přitom takto vyhrožoval jen krátce poté, co opustil brány vězení po odpykání trestu za podobné jednání. Za šíření poplašené zprávy se nyní opět za mříže vrátí, brněnský krajský soud mu totiž ve čtvrtek potvrdil trest 2,5 roku vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Jiří Halupka, který hrozil bombovými útoky Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Halupka oznámil na linku 158 bombu v kabaretu Moulin Rouge, v nemocnici v Brně Bohunicích a v závodu Siemens v Mnichově. Operátorovi tísňové linky pak tvrdil, že nechá vykolejit vlak, což prokládal řečmi o Islámském státu, a nakonec žádal dvacet milionů korun s tím, že jinak se něco určitě stane. Výhrůžky přitom z telefonní budky upřesňoval tak dlouho, až jej se sluchátkem v ruce přímo v budce zadrželi policisté.

Brněnský městský soud už desetkrát trestaného recidivistu poslal na 2,5 roku do vězení s ostrahou, muž ale s tímto umístěním nebyl spokojen a požadoval své zařazení do přísněji střežené věznice. Před odvolacím senátem ale otočil a chtěl, aby jej soud osvobodil.

„Chci, aby mi soud nařídil ústavní léčbu v nějakém psychiatrickém domě. Už třicet let fetuju, od osmnácti let beru pervitin. A teď bych se chtěl léčit. Byl jsem předtím ve věznici v Horním Slavkově a tam jsem měl problémy, proto bych byl rád izolovaný. Takže bych chtěl do zvýšené ostrahy, ale vlastně bych si raději vybral to léčení. Udělal jsem to kvůli své přítelkyni, která bydlí v Bronxu a nechce chodit k soudu. Ta mě minule nafetovala a dostala mě do kriminálu,“ vychrlil Halupka před soudem.

Posudek už není třeba

Mužův obhájce, který měl původně podle požadavků mandanta usilovat o pobyt v přísněji střežené věznici, v reakci na nečekaný obrat v klientově postoji navrhl doplnit dokazování přizváním znalců. „I vzhledem k tomu, co zde klient řekl, by bylo vhodné na něj zpracovat posudek ke zhodnocení jeho psychického stavu,“ navrhl soudu advokát.

Senát v čele s Miroslavem Novákem se nenechal vyvést z míry a muži potvrdil původně uložený trest. „Došli jsme k závěru, že uložený trest je v pořádku. Této trestné činnosti se dopouští opakovaně, tento skutek spáchal ihned po svém propuštění z předchozího výkonu trestu. Nyní mu hrozilo až pět let vězení, trest v polovině sazby je odpovídající. Posudek považujeme za nadbytečný, obžalovaný byl už znalecky zkoumán v jiné trestní věci,“ konstatoval Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám