Hlavní obsah

Místo náhradních dílů do secího stroje našli čeští celníci v zásilce granáty

Novinky, kub

V dokumentech k zásilce měla česká firma vyvážející zboží do ciziny uvedeno, že jde o součástky do secího stroje, při kontrole ale celníci uvnitř našli puškové granáty. Společnost neměla podle celní správy k takovému vývozu licenci. Případ nyní zamíří do správního řízení, vyloučeno ale není ani trestní stíhání.

Foto: Celní správa ČR

Kromě chybějící licence k zásilce neměla firma podle celníků vůbec povolení na vývoz vojenského materiálu

Článek

Na zboží narazili středočeští celníci minulý týden v pátek při běžné kontrole, o případu v úterý informovala jejich mluvčí Yvona Matějková.

Léta vystavoval torza starých zbraní. Nedovolené ozbrojování, řekla najednou policie a obvinila ho

Krimi

O kterou firmu se jednalo, celníci nesdělili, uvedli pouze, že se pokusila nezákonně vyvést vojenský materiál do USA. Jednalo se o osm cvičných granátů M66.

Foto: Celní správa ČR

Podle celníků bylo v zásilce osm cvičných puškových granátů M66 určených na střelbu z jugoslávských pušek M59/66.

„Český vývozce se snažil obejít předpisy a v prohlášení deklaroval sadu lisovaných náhradních dílů k secímu stroji. Při fyzické kontrole zboží bylo jasné, že se nejedná o díly, ale o puškový granát na střelbu z jugoslávských pušek M59/66,“ upřesnila mluvčí.

S granáty lze takto manipulovat pouze na základě licence, tu ale firma neměla. A neměla ani povolení na vývoz vojenského materiálu.

Policie našla v garáži v Praze zbrojní arzenál. Jsem sběratel, řekl majitel

Krimi

„Předmětné puškové granáty v pondělí celní úřad přemístil pod přímý celní dohled a veškeré podklady budou postoupeny na licenční správu ministerstva průmyslu a obchodu,“ uvedla Matějková.

Foto: Celní správa ČR

Český vývozce podle celníků v prohlášení uvedl sadu dílů k secímu stroji, při kontrole se ale našly cvičné granáty.

V správním řízení by firmě hrozila až pětimilionová sankce, podle mluvčí celníci na případu dále pracují a ve hře je rovněž možnost zahájení trestního řízení, o čemž se bude ještě rozhodovat podle výsledků vyšetřování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám