Hlavní obsah

Mimořádný hazard hledače kovů na Písecku: Funkční miny vyskládal v lese

Novinky, kub
Jetětice

Jako krajně nebezpečný označila policie postup pravděpodobně hledače kovů na Písecku, který našel 21 dělostřeleckých min a místo, aby zavolal nejdřív policii, vyskládal je u lesní cesty. Na hromadu munice upozornil řidič, který jel kolem. Případem se zabývá policie.

Foto: Policie ČR

Nálezce vyskládal dělostřelecké miny kolem pařezu

Článek

O nálezu se policie dozvěděla ve středu, když se jí ozval řidič, který v lese u obce Jetětice pracuje. Policie zatím neví, kdo dělostřelecké miny kolem pařezu vyložil, podle vyšetřovatelů mnohé nasvědčuje tomu, že se jednalo o práci detektoristy, který si třeba nevěděl s nálezem rady.

Hledač pokladů objevil na Šumavě trhavinu, kterou použili při atentátu na Hitlera

Krimi

„Neznámý hledač objevil a vykopal dělostřelecké miny. Oproti všem doporučením i zdravému rozumu je vyskládal kolem pařezu v místech, kde běžně jezdí těžká lesní technika, a nález policii neoznámil. Nebezpečí si všiml řidič, který z obory vyvážel dřevo, a vše řádně oznámil,” popsal v pátek mluvčí policie Jiří Matzner.

Foto: Policie ČR

V lese na Písecku leželo 21 dělostřeleckých min.

„Pyrotechnik zjistil, že se jedná o 21 kusů dělostřeleckých min ráže 82 mm O-832. Jsou osazeny citlivým tlačítkovým zapalovačem MP-82. Při neodborné manipulaci nebo poškození tohoto iniciátoru by mohlo dojít k výbuchu,” upřesnil Matzner. Celkem bylo v munici 13 kg TNT.

Munice podle policie sice mohla pro někoho vypadat kvůli značné korozi na první pohled neškodně, ve skutečnosti byla ale zcela funkční a velice nebezpečná.

Školačka našla v lese munici a přinesla ji domů ukázat rodičům

Domácí

„Při nálezu podezřelého předmětu nebo munice je jakákoli manipulace vysoce nebezpečná. O nálezu je třeba ihned na lince 158 informovat policii,” zmínil mluvčí. Případem se dále kriminalisté zabývají.

Reklama

Související články

Traktorista na Slovensku vyoral funkční minu

Obrovské štěstí měl traktorista z obce Nová Vieska v okresu Nové Zámky, když při obdělávání půdy v katastru zmíněné obce zavadil o 120milimetrovou...

V poli na Prostějovsku odpálili ruskou minu

Tříštivou dělostřeleckou minu ráže 82 milimetrů museli pyrotechnici odpálit přímo nedaleko místa jejího nálezu v Mořicích na Prostějovsku. Výbuch zaznamenali...

Výběr článků

Načítám