Hlavní obsah

Místo 20 let vězení jen šest. Soud mladíkovi uvěřil, že na Ukrajině „válčil v kuchyni“

– Praha

Lukáš Nováček (27) z Karlovarska stráví příštích šest let ve vězení za to, že se na Ukrajině zapojil do týlové činnosti proruských separatistických skupin. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze, který tak vyhověl Nováčkově odvolání proti 20letému trestu za teroristický útok, jenž muž dostal loni v září v Plzni. Soud překvalifikoval Nováčkovo jednání na účast na teroristické skupině. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Lukáš Nováček u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Vina obžalovaného byla jednoznačně prokázána z hlediska jeho působení v Luhaňské a Doněcké oblasti. Obžalovaný se k účasti v ozbrojených složkách doznává, když uvádí, že podstoupil výcvik a nastoupil v kuchyni,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Martin Zelenka. Dodal však, že „žádný jednoznačný, konkrétní a specifický důkaz o účasti obžalovaného na bojích neexistuje“.

Podle Zelenky Nováčkovy vychloubačné a chvástavé projevy na sociálních sítích nemusí nutně odrážet realitu. Zelenka také zmínil znalecký posudek z oboru psychologie, podle kterého má Nováček mimo jiné potřebu uznání.

Soud tak odmítl, že by Nováček naplnil skutkovou podstatu trestného činu teroristického útoku, jak stálo v obžalobě.

„Kdybych věděl, že se to bere jako terorismus, tak bych tam určitě na popud bývalé přítelkyně nenastoupil,“ zpytoval svědomí v úterý u soudu Nováček. „Byla to mladická nerozvážnost,“ doplnil.

Na Ukrajině se mi vysmáli, ať jdu škrábat brambory, hájil se Čech obžalovaný z terorismu

Krimi

Nováček odletěl v červenci 2015 přes Rostov na Donu do Donbaské oblasti, kde se podle žalobce nechal vyzbrojit a vystrojit a aktivně se zapojil do činnosti protivládních separatistických skupin, které bojovými akcemi usilují o odtržení od Ukrajiny a vytvoření samostatného státu, takzvané Doněcké lidové republiky. Mělo jít podle spisu o strážní i hlídkovou službu, ale mladík měl působit i v rozvědce i se zapojit do bojů s ukrajinskou armádou.

Nováček nicméně aktivní zapojení do bojů popřel. „Jel jsem tam za dívkou jménem Nataša, se kterou jsem se seznámil na sociální síti. Chtěl jsem, aby byla moje přítelkyně. Ta na mě na místě čekala s jedním Slovákem. Začali mě tam přesvědčovat, ať se přidám do armády Novorusije. Já jsem tam nechtěl umřít, tak jsme se domluvili, že budu jen civilním zaměstnancem, různě vypomáhat v kuchyni a tak. Při zápisu jsem odevzdal pas,“ vypověděl před rokem u plzeňského krajského soudu Nováček.

Pokusil se zúčastnit se i armádního výcviku. „Tam se mi vysmáli, ať jdu raději škrábat brambory,“ vzpomínal.

Už druhý Čech dostal 20 let vězení za to, že bojoval na Ukrajině

Krimi

Když údajně tři měsíce nedostal výplatu, odjel do kasáren v Luhansku. Tam se prý stal terčem šikany a dostal se i pod dělostřeleckou palbu. Když viděl následky bojů, rozhodl se, že už na frontě být nechce.

„Viděl jsem roztrhaná těla, potom jsem se rozhodl, že chci pryč, že tady nechci umřít,“ vypověděl mladík. Vzhledem k tomu, že neměl pas, dostal se po určitých peripetiích do Moskvy, kde si v lednu na české ambasádě požádal o nový pas a odjel do Česka.

Bývalý český voják dostal 21 let za terorismus na Ukrajině

Krimi

Nováčkovo tvrzení, že pracoval jen v kuchyni a do bojů se nezapojil, ovšem neodpovídá zajištěným důkazům, mezi kterými jsou například fotografie, kde pózuje v separatistické uniformě před zbraněmi těžkého kalibru a další vojenskou technikou. Nováček také vypovídal na kameru, že přijel do Doněcku bojovat proti „ukrajinským fašistům“.

K těmto důkazům mladík vypověděl, že se fotil jen z frajeřiny, uniformu mu prý půjčil známý. „Jsem machroval, jakože bojuju, a přitom jsem dělal v kuchyni,“ uvedl Nováček. Na videu vypovídal prý jen kvůli slíbeným penězům a redaktorky mu prý nadiktovaly, jak má vypovídat. „Vymyslel jsem si a přibarvil skutečnost,“ komentoval to Nováček.

V jeho telefonu se nicméně našly také záběry z bojiště. „Půjčil jsem známému telefon, kterým si chtěl něco natočit, pak si to chtěl přehrát do notebooku,“ vysvětloval soudu.

Krajský soud v Plzni jeho obhajobu označil za „neuvěřitelnou a místy až absurdní“.

Čech bojoval na Ukrajině, doma dostal 20 let za terorismus

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám