Hlavní obsah

Matka týrala malého syna, pomoc si našel sám

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáctiletý Kuba dokázal najít cestu z dlouhodobého týrání sám. Tyranem byla jeho vlastní matka. Bila otce, který od ní nakonec utekl.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pak se zaměřila na syna. Dlouho se bál, uzavřel se, o svém trápení nikomu neřekl. Nakonec našel sílu a díky Lince bezpečí a mapě Ohrožené dítě našel dům, před jehož brány zamířil rovnou ze školy, a našel tu bezpečný domov.

„Kuba byl dlouhé roky u konfliktů mezi rodiči. Šlo o hádky i fyzické potyčky. Otec po několika letech od rodiny odešel, žil jinde, s Kubou byl v pravidelném kontaktu. Při setkání s matkou byl otec opakovaně fyzicky napadán,“ popsala Právu situaci, v níž malý Kuba roky žil, Karolína Balcarová, vedoucí Domu Přemysla Pittra.

Babička Valerii bila do krve a svazovala, soud potvrdil osm let vězení

Krimi

„Kubu matka psychicky a fyzicky týrala. S nikým o tom nemluvil, postupně se uzavíral, začal se vyhýbat kamarádům, veškerému sociálnímu kontaktu. Když už byl ze všeho vyčerpaný, dostal se ke kontaktu na Linku bezpečí. Jednou v noci tam zavolal, všechno jim řekl,“ vypráví Balcarová, která vede jedno z center organizace Dům tří přání.

„Kromě toho, že se dozvěděl, že to, co zažívá, se dít nesmí, dodali mu odvahu a odkaz na Mapu ohroženého dítěte,“ dodala Balcarová.

Mapa vznikala dva roky

Právě tato organizace více než dva roky vytvářela online mapu ohroženého dítěte, kde návštěvníci najdou po celém Česku 999 míst, kam se mohou obrátit pro pomoc. Na této mapě si Kuba našel telefon na Dům Přemysla Pittra, který je zařízením pro děti v tak nebezpečné situaci, že se nemohou vrátit domů.

„Toto krátkodobé pobytové zařízení je specializované na děti týrané rodinnými příslušníky, rodiči alkoholiky nebo psychicky nemocnými. Mohou zůstat až tři měsíce, kdy se situace řeší jak se členy rodiny, tak s odborníky a sociálními pracovníky. V Domě Přemysla Pittra zůstávají děti, které by návrat domů ohrozil na životě či na zdraví,“ vysvětlila mluvčí organizace Veronika Havlíková.

Stát na pomoc týraným dětem nedá ani korunu

Domácí

„Kuba se se školní taškou objevil před naší bránou. Od té doby dostaly věci rychlý spád. V tuto chvíli už je Kuba v bezpečí a my pevně věříme, že se jeho život postupně vrátí do klidu a on začne zase chodit mezi kamarády a bude se radovat z běžných věcí,“ dodala vedoucí centra.

Matka Kuby je nyní trestně stíhána pro týrání a Kuba byl předběžným opatřením svěřen do péče svého otce.

Najde konkrétní zařízení či organizaci

Kubův příběh nakonec dopadl dobře, protože si sám dokázal na mapě najít místo, kde mu pomohli.

„K vytvoření online mapy nás přivedly zkušenosti dětí a rodin, se kterými spolupracujeme. Slýcháváme od nich, jak je složité se zorientovat v možnostech odborné pomoci a nalézt organizaci, která je specializovaná na problematiku, s níž se potýkají. Rodič často tápe, jestli má zajít k pediatrovi, do rodinné poradny, k psychiatrovi nebo na orgán sociálně-právní ochrany. Chtěli jsme jim hledání usnadnit,“ vysvětluje Miroslava Flemrová, ředitelka Domu tří přání, jejímž primárním cílem je podpořit rodinné výchovné prostředí a minimalizovat umísťování dětí do ústavní výchovy.

Muž zasáhl na Pelhřimovsku partnerku a její dceru paralyzérem, skončil ve vazbě

Krimi

Do projektu se zapojily organizace pro rodiny a děti z celé České republiky. Orientace v online mapě, kterou najdete na adrese ohrozenedite.cz, je snadná: prostřednictvím barevných ikonek si uživatel označí kategorii, do které jeho potíže spadají. Mapa najde organizace a zařízení, které se dané problematice v jeho lokalitě věnují.

Reklama

Výběr článků

Načítám