Hlavní obsah

Luhaňského Pašu a jeho kumpány soudí kvůli vydírání ukrajinských podnikatelů v Brně

– Brno

Velkou škálu nejrůznějších výhrůžek měla podle obžaloby v repertoáru ukrajinská zločinecká skupina zvaná Luhaňská brigáda, která řádila nejméně od roku 2017 až do loňského září v Brně. V jejím čele stál podle přesvědčení žalobců nechvalně známý Pavlo Nykolyuk zvaný „Paša Luhaňský“. Jeho lidé měli vydírat ukrajinské podnikatele a žádat po nich platbu za ochranu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Luhaňská brigáda. Při vyslovení těchto dvou slov tuhla dlouhou dobu krev v žilách mnoha ukrajinským podnikatelům. Zločinecká skupina hrozila útokem na děti, napadením či útokem zápalnými lahvemi, to vše aby si vynutila platby za „ochranu“, kterou nešlo odmítnout.

Před brněnským městským soudem se v pondělí začalo zpovídat pět můžu a dvě ženy. V čele skupiny stál podle obžaloby právě Nykolyuk, již dříve odsouzený na 8,5 roku za padělání peněz.

„Jako osoba požívající významnou kriminální autoritu se obklopil dalšími osobami a jejich prostřednictvím získával finance tak, že tito oslovovali ukrajinské podnikatele. Ti měli platit za ochranu, fakticky se jednalo o vybírání výpalného. K vynucení plateb používali obžalovaní nátlaku, ten byl spojen zejména se silou Luhanské brigády,“ prohlásila v obžalobě státní zástupkyně.

„Obžalovaný Nykolyuk se nátlaku neúčastnil, ale měl vše pod kontrolou. V době, kdy byl ve vězení, převzal vedení Oleg Kalashnyk. Na části jednání se podíleli i pachatelé, které se nepodařilo ztotožnit. Skupina od poškozených vybrala nejméně 2,5 milionu korun,“ dodala státní zástupkyně.

V Brně zasahovala NCOZ. Má jít o ukrajinskou mafii

Krimi

Podle obžaloby členové skupiny například předstírali, že patří k jiné skupině, aby tak podnikatele přesvědčili, že platba za ochranu, tzv. kryša, bude skutečně potřeba. Přesvědčovací metody byly různé.

„Nebudu vám platit, raději si koupím hodinky,“ řekl dle obžaloby jeden z vydíraných. „Jen abys nepřišel o hodinky i s rukou. Podpálíme byt, ublížíme dětem,“ opáčili podle obžaloby vyděrači.

Vybrané peníze putovaly do společné zločinecké pokladny zvané obščak. Část financí šla prý ale přímo na účet dvou žen, Nykolyukově přítelkyni a manželce Kalashnyka, někteří z vydíraných totiž dle státní zástupkyně dávali přednost bezhotovostní platbě před tradičním předáváním peněz v obálkách na parkovištích u brněnských obchodních center. Obě ženy stojí taktéž před soudem.

Nykolyuk jako údajná hlava obávané skupiny před soudem odmítl své zapojení do zločinů. „Nemám co skrývat, všechno, co jsem slyšel v obžalobě, tak v tom se cítím úplně nevinný. Žádného vydírání jsem se neúčastnil. Lidi, co mi posílali peníze, to byli moji kamarádi z dětství, byly to půjčky. Žádná zločinecká skupina neexistuje,“ prohlásil.

Spor o obraz za 200 milionů skončil zásahem policie v pražském luxusním hotelu

Domácí

Vinu odmítl i Kalashnyk. „Nemám zapotřebí páchat trestnou činnost. Paša není můj šéf a není žádná skupina. Já dělám ochranku a řidiče, taky opravuju zesilovače,“ uvedl ke svému živobytí.

O zátahu na údajné vyděrače informovalo loni na podzim jako první Právo.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu podle dokumentů, které má Právo k dispozici, tehdy přiznávali, že obětí platících výpalné mohlo být daleko víc, stejně jako skupina prý mohla mít širší záběr zahrnující obchod s drogami, cigaretami a dalšími komoditami.

„Vzhledem ke konspirativnímu jednání skupiny, která si je vědoma možné činnosti orgánů činných v trestním řízení, se k možné další trestné činnosti prozatím nepodařilo získat dostatečné důkazy,“ přiznali po zátahu detektivové.

Případ bude před senátem soudce Aleše Dufka pokračovat výslechem dalších obžalovaných, svědků a prováděním dalších důkazů.

Reklama

Výběr článků

Načítám