Hlavní obsah

Policisté si v Brně přišli pro vyděrače z luhaňské brigády

Brno

Celkem sedm lidí skončilo v úterý večer v rukou elitních detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) při zátahu v Brně. Podle informací Práva jsou podezřelí z vydírání, přičemž jednali jako zločinecká organizovaná skupina. V jejím čele měl stát třiapadesátiletý muž, vysoce postavená autorita tzv. luhaňské brigády, tedy nebezpečné ukrajinské mafie.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Detektivové si podle zjištění Práva přišli pro pět mužů a dvě ženy. Jednou z nich je dlouholetá přítelkyně hlavního podezřelého. Zatímco muži měli bohatnout na vybírání „výpalného“, což policisté klasifikovali jako vydírání, ženy nejenže o činnosti skupiny věděly, ale hlavně se skrze jejich účty praly vybrané peníze.

Smyšlené výhrůžky

„Pod pohrůžkou násilí či jiné újmy podezřelí od poškozených požadovali hrazení pravidelných měsíčních plateb v řádu tisíců korun do ‚obščaku‘, což je jakási společná zločinecká pokladna, s tím, že jim za to budou poskytovat ‚kryšu‘ neboli střechu, tedy ochranu před jinými zde údajně působícími zločineckými skupinami,“ popsali detektivové podle dokumentů, s kterými se mohlo Právo seznámit.

Při drogové razii objevili desítky zamražených plchů. Jde o mafiánskou delikatesu

Koktejl

Výhrůžky dalšími mafiány ale byly podle všeho pouze smyšlené, protože žádná ochrana před konkurenčními gangy se nekonala. „Žádné další skupiny zde ale zřejmě nikdy nebyly a jejich přítomnost podezřelí pouze předstírali. Vybrané platby podezřelí použili pouze a jenom pro své obohacení a osobní potřebu, nikdo z nich není řádně zaměstnán ani nevykazuje žádnou aktivní podnikatelskou činnost,“ upozornili detektivové. Vydírání mělo probíhat tak, že poškození platili mezi pěti a deseti tisíci měsíčně buď v hotovosti, nebo na účet některé z žen.

Detektivové zmapovali takové jednání u téměř dvou desítek poškozených, škoda je zatím vyčíslena na 2,5 milionu. Jedná se ale jen o pověstný vrchol ledovce.

Turista se podobal mafiánskému bossovi. Z restaurace putoval do věznice

Koktejl

Poškozených je nejspíš více

„Jde jen o ty, kteří našli odvahu proti podezřelým pravdivě vypovídat. Je ale velmi pravděpodobné, že poškozených je reálně více. Buď ale nevypovídají ze strachu o zdraví a majetek, nebo platby bagatelizují s tím, že se jednalo o půjčky,“ vysvětlili detektivové. Jak Právo zjistilo, detektivové pracují také s tím, že vydírání nebylo jedinou obživou skupiny.

„Jejich trestná činnost se týká i dalších oblastí, jako je obchodování s drogami nebo neokolkovanými cigaretami. Vzhledem ke konspirativnímu jednání celé skupiny, která si byla vědoma možné činnosti policie, se k další trestné činnosti zatím nepodařilo získat dostatečné důkazy,“ přiznali detektivové.

Reklama

Výběr článků

Načítám