Hlavní obsah

Kosák byl fajn chlap. A pak si koupil bentley

Právo, Štěpánka Zenklová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S jedním z obviněných v úplatkářské kauze pražského dopravního podniku Pavlem Kosem se zná spoustu let. Spojoval je zejména sport – lední hokej a inline hokej. „S Kosákem jsme spolu prožili mnohé, byla s ním legrace, byl to fajn chlap. A byl magnetem pro ženy,“ řekl Právu jeho přítel z mládí.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Policisté přivádějí podnikatele Pavla Kose k soudu, jenž rozhodne o jeho vazbě

Článek

Kos hrál hokejový Pražský přebor za HC Bohemians a inline hokej za Replay Sport Praha. V něm byl dokonce nějakou dobu i členem reprezentačního týmu. Lednímu hokeji se rekreačně věnoval až dosud.

Podle jeho karty hráče na stránkách Asociace hokejových lig nastupoval s číslem 21 jako útočník za Tělovýchovnou jednotu Bohemians. Poslední zápas Kos sehrál letos 2. dubna proti Hvězdě Praha. Dal gól a jeho tým vyhrál 7:3.

„Vždycky podnikal, ale dlouho v normálním byznysu. Nemyslím, že by se mu nějak nedařilo. Ale pak potkal tyhle lidi a zblbnul,“ uvedl kamarád s tím, že Kosovy proměny si nešlo nevšimnout – začal totiž najednou žít na vysoké noze.

Slepičák je nevyzpytatelný. Co zaznělo, když dělili peníze

Domácí

„Vždycky jezdil škodovkou a najednou přijel v bentley. To nás šokovalo,“ uvedl.

V kabině, kde se stále občas potkávali, se však prý choval pořád stejně. „Vždycky přišel, usměvavý, veselý, starý dobrý Kosák. Před námi se nikdy nepředváděl. Ale pak ho to všechno pohltilo,“ popsal Kosův sportovní souputník.

Podivností kolem Kosa si brzy všimla i policie, která úspěšně dotáhla k soudu případ krácení daní se škodou ve výši 135 milionů korun. Kos byl pravomocně odsouzen letos v březnu k pětiletému vězení.

„O co přesně šlo v tomto případu, nevím, slyšel jsem ale, že jezdil po republice a vybíral levé peníze z bankomatů,“ kroutí hlavou přítel.

Kauza kolem Hlubučka: Soud poslal do vazby podnikatele Kose

Krimi

Kos podle něj strávil devět měsíců ve vazbě. „Když ho pustili, potkal jsem ho na hokeji. Byl úplně v háji, říkal, že to tam bylo peklo a že už se do vězení nikdy nevrátí, že chce svoje děti vidět vyrůstat,“ popsal Kosovo tehdejší rozpoložení.

Soupeření o lepší auto

Letos na konci března však přišlo pravomocné odsouzení a čekání na výzvu k nástupu pětiletého trestu. A k tomu před pár dny přibylo nové stíhání za korupční praktiky.

Podle informací z policejních spisů byl Kos blízkým spolupracovníkem Michala Redla, údajného šéfa organizované zločinecké skupiny a někdejšího kumpána Radovana Krejčíře.

Informace o policejním zásahu na pražském magistrátu Kosa údajně zastihla na golfovém turnaji v Rakousku. Do republiky se vrátil a opět putoval za mříže vazební věznice.

Policista prověřoval podezřelá auta, která měla sledovat Hlubučkův gang

Domácí

„Tohle prostě nechápu, proč tihle chlapi pořád nemají dost. Měl všechno, už ho to snad ani nebavilo. K tomu stihomamy. Přitom jediným motivem už pak bylo mít lepší auto než ten druhej,“ narážel přítel na to, že i hlava údajné organizované zločinecké skupiny Redl si také pořídil bentley a s Kosem prý soupeřili o to, kdo má lepší auto.

Byl u dělení peněz

Oba jmenovaní obvinění jsou podle usnesení policie jedni ze zákládajících členů skupiny, která se pomocí dosazených lidí do pražského dopravního podniku snažila ovlivňovat tamní zakázky a získat z nich peníze na úplatcích.

A Kos, kterému hrozí až desetiletý trest, se mimo jiné účastnil následného rozdělování peněz v konspiračních bytech v centru Prahy patřících Redlovi. Policejní odposlechy přitom zaznamenaly, že kromě již známé přezdívky „Kosák“ jej ostatní obvinění oslovili minimálně jednou i „Pólí“.

Skupina byla podle policie nejenže dobře organizovaná, ale také velmi opatrná a přijala řadu bezpečnostních opatření, aby ji detektivové neodhalili.

Byl to právě Kos, kdo například chtěl, aby při každém příchodu do jednoho z Redlových bytů někdo zkontroloval, zda v něm nejsou odposlechy či kamery.

Za vhodného kandidáta pak vybral Redlova asistenta a osobního řidiče Ivo Pitrmana, nyní rovněž obviněného.

Gazdík s obviněným Redlem komunikoval zcela běžně. A byli i na dovolené, tvrdí policisté

Domácí

„Jo, ale to, řekli jsme si, asi bysme měli, asi to základní jakoby eee, to základní bysme si něco měli koupit a měl by se jeden člověk, nejlépe Ivošek, trošku gramotnej, technicky zdatnej člověk, by se to měl naučit, jako, že když sem přijede, tak udělá bzzz, bzzz, bzzz, někde tady si dá půlhodinku a proleze to, že jo,“ navrhl po­dle usnesení na schůzce v bytě v Dlážděné loni 27. července Kos, aby se Pitrman staral o pravidelné prohlídky bytu.

Po dalším z obviněných pak chtěl, aby požádal svého bratra policistu o lustraci minimálně dvou aut, u nichž měl podezření, že by mohla skupinu po cestě sledovat. Ukázalo se, že jedno z nich skutečně patří pod ministerstvo vnitra, potažmo policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám