Hlavní obsah

Policista prověřoval podezřelá auta, která měla sledovat Hlubučkův gang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Skupina kolem obviněného zlínského podnikatele Michala Redla a bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) se snažila všemožně zabránit tomu, aby ji policie odhalila. Dokonce využila skutečnosti, že jeden z jejích členů má bratra u pražské kriminálky.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policie odváží Petra Hlubučka od soudu

Článek

Obvinění měli totiž podezření, že je při cestách mimo jiné do Redlových bytů v pražské Revoluční a poté i Dlážděné ulici může někdo sledovat. Proto si zapisovali SPZ aut, která se kolem nich pohybovala, především těch, která viděli opakovaně. U dvou z nich chtěli jejich majitele prověřit.

„Za účelem zjištění totožnosti vlastníků vozidel, u nichž měli podezření, že jsou určena k jejich kontaktnímu sledování, prostřednictvím nadpraporčíka K. N. zjišťovali informace z centrální databáze registru vozidel, do něhož měl policista v souvislosti s plněním služebních úkolů přístup,“ napsali detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) do usnesení o zahájení trestního stíhání skupiny. Kopii má Právo k dispozici.

Kauza kolem Hlubučka: Upláceli člena dozorčí rady, odnesl peníze policii

Krimi

Upřesnili, že dotyčný policista je bratrem jednoho z nejvýznamnějších členů skupiny, který včera rozhodnutím Obvodního soudu pro Prahu 9 skončil ve vazbě. Muž zákona podle nich pracuje na odboru hospodářské kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování na Obvodním ředitelství Praha III.

Redlův blízký přítel a člen skupiny Pavel Kos žádal v období od loňského 22. prosince do letošního 3. ledna ověření registračních značek dvou aut. Využil k tomu přes dalšího obviněného jeho bratra policistu, který vozidla v neveřejném registru prolustroval.

Gazdík s obviněným Redlem komunikoval zcela běžně. A byli i na dovolené, tvrdí policisté

Domácí

„Ten se 3. ledna přihlásil do uvedeného systému, který mohou využívat pouze v odůvodněných případech pro služební účely, zadal smyšlený účel dotazu a lustrace provedl. V jednom případě zjistil, že jde o vozidlo se skrytými údaji, které lze získat až na odůvodněné písemné vyžádání, tedy že jde o vozidlo náležející do majetku České republiky určené pro zvláštní režim užívání,“ upřesnili kriminalisté v usnesení.

Policista pak podle nich výsledky lustrace předal bratrovi, který je téhož dne zprostředkoval Kosovi. „A informoval jej, že předmětné vozidlo je registrováno na Ministerstvo vnitra České republiky,“ dodali detektivové. To může znamenat, že podezřelí skutečně narazili na auto, ve kterém je policie sledovala. Policejní specialisté na tuto činnost však používají řadu dalších aut, která navíc právě kvůli hrozbě odhalení často střídají.

PŘEHLEDNĚ: Kdo je kdo na seznamu obviněných v kauze Hlubuček

Krimi

GIBS to zatím neřeší

Dotyčný policista se mohl svým jednáním dopustit minimálně kázeňského prohřešku, ale i trestného činu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, případně zneužití pravomoci úřední osoby. V tuto chvíli však není zatím z ničeho obviněn a ani nadřízení jeho postup neprověřují.

„Nemáme informace o tom, že by byl v této souvislosti trestně stíhán jakýkoli pražský policista, tedy není nikdo postaven mimo službu a ani není s nikým vedeno kázeňské řízení,“ řekl včera Právu mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Soud vzal do vazby exnáměstka Hlubučka

Krimi

Pokud by bylo v případu podezření z trestního jednání zmíněného policisty, případ by musela řešit Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). To se ale také neděje.

„GIBS se zatím touto věcí nezabývá,“ uvedla v pátek mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Nelze však vyloučit, že poté co se případ dostane na veřejnost, začnou jej buď vyšetřovatelé GIBS, anebo pracovníci oddělení vnitřní kontroly pražské policie řešit.

Detektivové v kauze Hlubuček prohledávali i odpad. Našli papír s odměnami

Krimi

S podnětem k prověření se na ně mohou také obrátit detektivové z NCOZ, kteří kauzu vyšetřují, nebo i dozorové Vrchní státní zastupitelství v Praze. „To vůbec nebudeme komentovat,“ podotkla bez dalšího komentáře tamní šéfka Lenka Bradáčová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám