Hlavní obsah

Gazdík s obviněným Redlem komunikoval zcela běžně. A byli i na dovolené, tvrdí policisté

Praha

Šéf resortu školství Petr Gazdík (STAN) měl podle policie řešit mediální obraz hnutí se zlínským podnikatelem Michalem Redlem, který měl v minulosti úzké vztahy s Radovanem Krejčířem. Komunikovali spolu skrz speciální šifrované telefony, dokládá policejní usnesení. V něm se píše i o společné dovolené Gazdíka, Redla i bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Petr Gazdík

Článek

„Michal Redl komunikuje zcela běžně prostřednictvím mobilního telefonu s kryptografickou ochranou s místopředsedou hnutí STAN Petrem Gazdíkem,“ stojí v policejním usnesení, které mají Novinky k dispozici.

Redl je spolu s Petrem Hlubučkem mezi lidmi obviněnými v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP).

Podle policie s Gazdíkem řešil 22. dubna loňského roku mediální obraz hnutí STAN.

Redl byl přitom podle dřívějšího potvrzení lékařů natolik duševně nemocen, že nebyl schopen vnímat trestní řízení. Proto bylo zastaveno jeho stíhání v kauze tunelování České spořitelny přes úvěr poskytnutý firmě Technology Leasing, kterého se podle policie měl dopustit v roce 2002 s Radovanem Krejčířem, s nímž měl blízké vztahy.

Gazdík: Popírám, že by Redl zasahoval do rozhodování mého či STAN

Domácí

Domlouvali si společně také osobní schůzku na 13. listopad 2021 v Suché Lozi, kde je Gazdík místostarostou. Setkání se podle policistů nakonec opravdu odehrálo.

Další schůzku si domluvili na 8. prosince, podle záznamů policie tehdy Redl ujišťoval současného ministra školství, že „jde o absolutně zabezpečenou kancelář“.

Společná dovolená

Navíc již v roce 2016 se měl Redl s Gazdíkem setkat na dovolené. „Prostřednictvím sledování Redlova e-mailu byly zajištěny dokumenty týkající se společné dovolené,“ stojí dále v usnesení.

Ta se měla konat od 10. až do 14. června v rakouských Alpách. Účastnila se jí podle policie Gazdíkova a Redlova rodina, rodina podnikatele Pavla Kose a také europoslanec Stanislav Polčák.

Soud vzal do vazby exnáměstka Hlubučka

Krimi

Kos v kauze figuruje mezi 13 obviněnými, podle kriminalistů byl spolu s Hlubučkem a Redlem součástí organizované skupiny.

Gazdík: S Redlem jsem na dovolené nebyl 

Šéf ministerstva školství společnou dovolenou odmítá. „Nebyl jsem na dovolené s Michalem Redlem. Na horách na pozvání Stanislava Polčáka jsem byl s rodinou. Redla jsem v té době znal jen od vidění,“ uvedl k policejnímu spisu Gazdík.

Pozdější společné pracovní a společenské kontakty nicméně přiznal. „Ty jsem nikdy nepopíral. Popírám, že by ale jakkoliv zasahoval do rozhodování STAN,“ doplnil.

Na páteční dotazy redakce Novinek zatím nereagoval.

Policie se v rámci razie zajímá také o ministra školství Gazdíka

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám