Hlavní obsah

Hasiči hlásí tři stovky nakažených, nejhůře je na tom Plzeňsko a Zlínsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Covid-19 zasahuje také do provozu hasičského záchranného sboru v České republice. Aktuálně hasiči evidují 282 pozitivních příslušníků. V mnoha případech jsou připraveni pomoci dobrovolné jednotky.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Hasiči museli vynášet tlakové lahve

Článek

„Kromě nakažených máme také 264 hasičů v karanténě. Nejpostiženější jsou, co do celkového počtu, HZS Plzeňského a Zlínského kraje,“ řekla Novinkám mluvčí generálního ředitelství hasičského sboru Nicole Studená.

Plošné testování v ČR zatím u ledu. Začít by se mohlo lokálně, třeba i s pomocí zubařů

Koronavirus

Například v Praze je 19 pozitivních hasičů, dalších 23 je v karanténě a v preventivní izolaci je 70 příslušníků. Jejich mluvčí Martin Kavka uvedl, že služby slouží v minimálních stavech a v některých směnách chybějící lidi nahradili hasiči z rezervy. Praha má celkem přes 850 příslušníků hasičského záchranného sboru.

Na minimálních stavech podle Studené je ještě Jihočeský a Plzeňský kraj, kde tak pracují již tři týdny. „Minimální početní stavy jsou dány zákonem tak, abychom i v tomto počtu příslušníků zvládali plnit veškeré činnosti, které nám ze zákona plynou,“ konstatovala Studená.

Zemanův poradce Nejedlý má koronavirus

Domácí

Opatření mají podle ní vliv na organizační, technické a finanční zabezpečení. Bezpečí občanů ale ohroženo není. Na pomoc profesionálním hasičům jsou povoláváni dobrovolní hasiči, kteří jsou součástí systému Integrovaného záchranného systému.

„Nikdy to ale není tak, že by dobrovolní hasiči sloužili místo profesionálních hasičů. V této nelehké době jsou však rozhodně naší velkou oporou a patří jim náš velký dík,“ uvedla Studená.

V Praze jsou podle Kavky každý den vyčleněny čtyři jednotky dobrovolných hasičů, které ze svých zbrojnic vyjedou do dvou minut. „Buďte obezřetní a nezvyšujte počet mimořádných událostí. Pomozte nám celou situaci zvládnout. Díky,“ požádal Kavka.

Reklama

Výběr článků

Načítám