Hlavní obsah

Dva dny úklidu a domov seniorky postižené tornádem je k nepoznání

– Moravská Nová Ves
Novinky, kub

Odklízecí práce v obcích postižených tornádem postupují rychle kupředu, jak dokládají slova obyvatelky těžce zasažené obce Moravská Nová Ves Bohumily Kučerové (86), které přírodní živel poničil dům. Novinky se do jejího zničeného domova vrátily dva dny poté, co u ní v pátek natáčely spoušť, kterou tornádo způsobilo. Její domov už je obyvatelný.

Rozhovor s paní Kučerovou, kterou postihlo tornádoVideo: Aktu.cz

 
Článek

Ze slov paní Kučerové je znát, že vlna solidarity zastiňuje hrozivé vzpomínky na čtvrteční podvečer, kdy se mezi Břeclaví a Hodonínem zformoval v silné bouři mohutný vír, který pak ničil i zabíjel. V rychlosti kolem 200 km/h za sebou nechal šest lidských obětí a škody se již nyní počítají v miliardách korun.

Ani ne deset minut a máte po životě, líčí spoušť seniorka z Moravské Nové Vsi

Domácí

Příběh Bohumily Kučerové (86) přinesl reportér agentury Aktu.cz nejprve v pátek, kdy byly rány způsobené tornádem ještě čerstvé a lidé se pohybovali doslova mezi sutinami. Po prvních desítkách hodin úklidu je podle Kučerové vidět výrazný pokrok. Například na obývacím pokoji není žádný nepořádek už poznat, uklizená je i zahrada, tedy spíše to, co z ní zbylo.

„Vypadá to o hodně lépe. Sám víte, jak to tady vypadalo, a vidíte to teď,” komentovala úklidové práce v obci.

Smrt si zapomenutou osadu našla

Domácí

Hodně ji překvapil soucit mezi lidmi. „Jak jsem stará, tak s takovou solidaritou jsem se opravdu nesetkala. Vždycky jsem si myslela, že lidé jsou sami pro sebe, ale vidím, že když dojde k neštěstí, tak opravdu se všichni semknou a pomáhají si,” svěřila se reportérovi. V pátek popisovala, jak jí z vybavení interiéru na svém místě zůstala pouze urna s popelem syna, který zemřel před dvěma měsíci.

Svědectví Bohumily Kučerové z Moravské Nové Vsi, které tornádo vzalo domov (25. června 2021)Video: Aktu.cz

Nejtěžší práce v obci podle ní padly na hasiče, kteří obstáli na jedničku. Chválila si jejich práci s uklízením suti na své zahradě. Pracovala u ní jednotka z Plzně. „Všecko to sklo a všechno rozbité odklidili,” zmínila seniorka. Dorazili také lidé z Pohořelic a Hodonína, dcera paní Kučerové přijela s kolegyněmi z práce. „Dcera je učitelka, udělaly také moc práce,” řekla.

Foto: Aktu.cz

Bohumila Kučerová, kterou postihlo tornádo

Co se týče domácích zvířat, chová slepice, a ty naštěstí přežily, musí je ale přemístit ke svému synovi, protože u ní už se bude jen bourat. „Je mi líto je zabíjet, přeci ještě nesou. Vlaštovky také žijí, i když z toho byly celé vyjevené, kolik tady bylo hasičů,” vzpomněla obyvatelka na neobvyklé obyvatele svého pozemku.

V nemocnici zemřelo po řádění tornáda malé dítě

Domácí

Při zhruba desetiminutovém řádění devastujícího živlu ve čtvrtek v podvečer byla žena v domě sama a musela se různě schovávat podle toho, ze které strany létalo sklo z vyražených oken. Jako jedné z mála v okolí jí ale vydržela alespoň střecha nad hlavou. Pomáhá jí také syn, ten ale trpí roztroušenou sklerózou. Seniorce navíc před nedávnem další syn zemřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám