Hlavní obsah

Dostali 10 milionů za ovlivnění soudů. Ve vězení stráví až 5,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Olomoucký vrchní soud ve čtvrtek potvrdil tresty třem mužům za úplatkářství. V případu, kdy obžalovaní požadovali po stíhaných manželích 25 milionů korun za to, že ovlivní rozhodnutí soudů v jejich prospěch, si trojice odpyká od 4,5 do 5,5 roku vězení.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Trojice obžalovaných mužů

Článek

Obžalovaným bylo vyplaceno deset milionů korun, jejich vliv na rozhodování krajského a vrchního soudu se však neprokázal. Vrchní soud zamítl jejich odvolání s odůvodněním, že jsou nedůvodná a tresty jsou přiměřené.

„Vrchní soud v Olomouci má za to, že dokazování jednoznačně prokázalo jejich vinu, ostatně obžalovaný Patrik Kalous a Stanislav Netopil se odvolali pouze do výroku o trestu, když před soudem prvního stupně prohlásili svoji vinu. Do viny se odvolal pouze obžalovaný Vojtěch Novák," řekl mluvčí soudu Stanislav Cik. „Podle vrchního soudu nejsou uložené tresty rozhodně nepřiměřeně přísné," doplnil mluvčí soudu.

Ovlivníme verdikt soudu, slibovala trojice a inkasovala 10 milionů. Odsedí si až 5,5 roku

Krimi

Kauza souvisí s případem manželů Jaroslava a Jarmily Novotných, kterým krajský soud v minulosti uložil nepodmíněné tresty za únos a vydírání. Obžalovaní podle rozsudku oslovili Novotného s nabídkou, že ovlivní ve prospěch manželů prvoinstanční řízení u zlínského krajského soudu i odvolací řízení u olomouckého vrchního soudu.

Vyšetřování však prokázalo, že jejich tvrzení bylo lživé, přičemž žádné možnosti, jak by ovlivnili jiné trestní řízení, neměli. Podle soudu se chtěli Patrik Kalous, Vojtěch Novák a Stanislav Netopil obohatit, bylo jim vyplaceno deset milionů korun, které utratili.

Mužům hrozila sazba pět až deset let, uložené tresty jsou tak na samé spodní hranici trestní sazby. Nejvyšší trest v případu dostal Kalous, který byl podle obžaloby hlavním organizátorem podvodu. Soud mu také uložil peněžitý trest 500 tisíc korun a propadnutí majetku zajištěného v souvislosti s případem

„Obžalovaný Kalous byl klíčovou vůdčí osobou v této trestní věci, trest uložený při spodní hranici je trest velmi vstřícný, nikoliv nepřiměřeně přísný," podotkl mluvčí soudu.

Kočárek s kojencem sjel v Olomouci do potoka

Krimi

Vojtěchu Novákovi soud potvrdil pět let a peněžitý trest 300 tisíc korun, ani u tohoto obžalovaného soud neshledal, že by šlo o nepřiměřeně přísný trest. Netopilovi soud za trestnou činnost uložil 4,5 roku vězení, trest je pod zákonnou trestní sazbou, podotkl mluvčí soudu.

Žádost obžalovaného pro uložení podmíněného trestu soud zamítl s ohledem na charakter trestné činnosti i na to, že se jí dopustil v době podmínečného propuštění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám