Hlavní obsah

Soud v miliardové kauze vytunelované kampeličky MSD: Manažeři spáchali závažnější činy

– Praha

Ani po pěti letech nekončí miliardová kauza vytunelovaného Metropolitního spořitelního družstva (MSD). Případ hlavních čtyř obžalovaných, z toho tří bývalých manažerů kampeličky, vrátil v úterý odvolací pražský vrchní soud k dalšímu projednání. Mohli se podle soudu dopustit závažnější trestné činnosti. Ostatním obžalovaným soud pravomocně vesměs zpřísnil tresty vězení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obžalovaní Petr Jánský (vlevo) a Jan Zavřel (vpravo).

Článek

„Rozhodujícím důvodem, proč Vrchní soud v Praze nerozhodl o vině či nevině (čtyř obžalovaných), je to, že o tom rozhodovat nemůžeme, neboť podle výsledků dosavadního dokazování nabýváme podezření hraničícího s jistotou, že se nedopustili trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku, ale zvlášť závažného zločinu úvěrového podvodu jako členové organizované zločinecké skupiny,“ odůvodnil rozhodnutí odvolacího senátu jeho předseda Pavel Zelenka.

Konkrétně jde o bývalého předsedu představenstva MSD Jiřího Jánského, spoluzakladatele družstva Daniela Turečka, člena představenstva Jana Zavřela a Jana Vinše. Jejich rolí by se měl zabývat pražský městský soud.

Soud začal řešit miliardovou zpronevěru z Metropolitního spořitelního družstva

Krimi

„U obžalovaného Vinše jsme si v zásadě jistí, ale přece jen nevylučujeme drobné nuance. U prvních tří obžalovaných právní kvalifikace může přerůst v jistotu, jsme v jiné důkazní situaci, než byl soud prvního stupně,“ doplnil Zelenka.

Soudce mimo jiné poznamenal, že například v případu Daniela Turečka je těžké uvěřit, že o ničem nevěděl, jak tvrdil, když se v minulosti dopustil typově stejné trestné činnosti.

Zelenka také podotkl, že česká justice už pravomocně odsoudila přes deset věcí souvisejících s MSD.

Za vytunelování 1,2 miliardy z družstva padl i trest sedm let vězení

Krimi

Dalším deseti obžalovaným, kteří v případu figurovali jako tzv. „bílí koně“ a podíleli se na vyvádění peněz z MSD, soud většinou o rok zpřísnil pěti- a šestileté tresty vězení na šest či sedm let, případně změnil trest z podmíněného na nepodmíněný. Dvěma dalším obžalovaným soud potvrdil tříletou podmínku a dva obžalovaní v průběhu let zemřeli.

Manažeři podle obžaloby tunelovali družstvo v letech 2010 až 2013 prostřednictvím úvěrů, které sami schvalovali. Proces poskytování podnikatelských úvěrů nastavili tak, aby hodnocení žadatelů bylo jen formální. K penězům se tak dostávaly tzv. ready-made firmy bez historie. Peníze na jejich účtech nezůstaly dlouho a putovaly do banky v Hongkongu, kde je někdo vybíral a posílal dál. Podle obžaloby tím způsobili škodu ve výši 1,2 miliardy korun.

Všichni hlavní obžalovaní vinu od počátku odmítali.

Další postavou kauzy, podle soudu jednou z hlavních, je také Petr Koltok, který podle nepravomocného rozsudku zajišťoval uzavírání fingovaných úvěrových smluv v MSD. Koltok byl souzen v odděleném hlavním líčení a na jaře dostal za zpronevěru 7,5 roku vězení a peněžitý trest ve výši 1,2 milionu korun. Koltok byl podle žalobkyně hlavním organizátorem trestné činnosti spolu s Janem Vinšem. Vinš měl najímat tzv. „bílé koně“, kteří nechali za úplatu zneužít svého jména k vyvedení prostředků z kampeličky. Nechali na sebe napsat firmu, která pak požádala MSD o úvěr.

Mezi bílými koňmi figurovali například bezdomovci, studenti, ale i třeba veterán z Afghánistánu Jakub Andres, který byl v mezidobí pravomocně odsouzen za podíl na nájemné vraždě k devatenáctiletému pobytu za mřížemi, a soud proto od jeho potrestání upustil.

Veterán z Afghánistánu dostal za vraždu dealera 19 let, jeho kumpán o dva roky méně

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám