Hlavní obsah

Zneužil důvěřivosti Limberského a Daridy a připravil je o miliony. Soud mu potvrdil sedm let

Praha

Sedm let ve vězení stráví podnikatel Čeněk Pazderka (36), který podvedl bývalé české fotbalové reprezentanty Davida Limberského a Vladimíra Daridu. Pazderka, který oba fotbalisty připravil dohromady o více než pět milionů korun, neuspěl ve čtvrtek s odvoláním u pražského vrchní soudu. Ten svým rozhodnutím potvrdil červencový verdikt Krajského soudu v Plzni.

Foto: Právo

Čeněk Pazderka u soudu

Článek

„Námitky obžalovaného jsme neshledali jako důvodné,“ konstatovala předsedkyně odvolacího senátu Lenka Konopová.

„Výpověď poškozeného (Davida) Limberského je podporována celou řadou důkazů. Naproti tomu, pokud jde o obhajobu pana obžalovaného, ta byla do určité míry podporována výpovědí jeho manželky, soud ale poukázal na rozpory v této výpovědi,“ dodala.

Rozpory byly podle Konopové i ve výpovědi dalšího svědka, který mluvil v Pazderkův prospěch.

Fotbalista Limberský si ode mne půjčoval statisíce na hazard, tvrdí obžalovaný z podvodu

Krimi

„Trest zcela podle našeho názoru odpovídá závažnosti jednání, které je obžalovanému kladeno za vinu. Pan obžalovaný se zmocňoval cizích finančních prostředků, ať už se k němu dostaly jakoukoliv cestou. Zcela bez skrupulí si je přisvojil ku škodě těch (poškozených) osob,“ podotkla soudkyně. Limberskému musí Pazderka nahradit 5,4 milionu a Daridovi 800 tisíc korun.

Obchodník s luxusními automobily v roce 2014 nalákal Limberského na to, že by se mohl podílet na jeho byznysu.

Spolupráce měla spočívat v tom, že sportovec bude spolufinancovat nákup vozidel, která pak Pazderka výhodně prodá a společně se podělí o zisk.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Limberský během utkání české reprezentace.

Limberský však z půjčených peněz nejenže neměl ani korunu zisku, nedostal navíc zpátky ani svůj vklad.

„Chodil luxusně oblékaný, měl drahé hodinky, vypadal, že je úspěšný a že mu jde podnikání dobře,“ vypověděl k tomu Limberský.

„Jeho nabídka mi přišla zajímavá, tak jsem do toho šel. Věřil jsem mu, bral jsem ho jako kamaráda. Když se ozval, že potřebuje peníze na nějaké auto, tak jsem mu je prostě poslal. Víc jsem to neřešil,” doplnil fotbalista.

Je to lež, nejsem hazardní hráč, řekl u soudu fotbalista Limberský

Krimi

V případě Daridy pak Pazderka fotbalistovi zprostředkoval prodej auta za milion, přičemž mu z utržených peněz vyplatil jen malou část a zbytek si nechal.

„Ten pán vystupoval seriózně. Poté, co bylo auto převedeno na nového majitele, mi napsal zprávu, že se dostal do finančních potíží a že potřebuje chvíli času. Ale že to určitě zaplatí,“ uvedl Darida u soudu.

Foto: Reuters

Vladimír Darida (vpravo) v zápase české reprezentace.

Pazderka u Krajského soudu v Plzni před dvěma lety žalobu odmítl.

„S obžalobou nesouhlasím. Co je tam popsané, není pravda. Ty částky, které mi David posílal, byly úhradou mých osobních nebo firemních věcí. Například šlo o luxusní mobilní telefony a hodinky s diamanty. Mám na to svědky,“ prohlásil Pazderka.

Pazderka dostal trest souhrnný, protože už v minulosti byl odsouzený na 5,5 roku rovněž za podvod, při kterém způsobil škodu většího rozsahu.

Fotbalisty Limberského a Daridu připravil o víc než pět milionů, dostal sedm let

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám