Hlavní obsah

Dobře věděl, co dělá, řekly znalkyně o mladíkovi obžalovaném z vraždy spolužačky

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Nešlo o útok vyšinutého člověka, který je duševně nemocný a nedokáže se ovládat. Naopak. Dobře věděl, co dělá, a byl si vědom protiprávnosti svého jednání. Tak se ve čtvrtek u Krajského soudu v Plzni vyjádřily znalkyně k 18letému Danielu Miarkovi, který podle obžaloby letos v květnu ve Zdemyslicích na Plzeňsku brutálně ubodal svoji stejně starou spolužačku. Motivem podle jeho slov byla neopětovaná láska.

BEZ KOMENTÁŘE: Daniel Miarko u souduVideo: Patrik Biskup, Jiří Šolc, Právo

 
Článek

„Násilné jednání obžalovaného nebylo chorobně motivováno. Je zcela duševně zdravý a ví, co dělá. Dobře si uvědomuje následky protiprávního jednání,“ potvrdila psychiatrička Gabriela Leblová. Podle psycholožky Jindřišky Záhorské se jedná o osobnost impulsivní, vztahovačnou, egocentrickou a se sklony k dramatizaci. „Šance na jeho nápravu je mírně zhoršená,“ dodala Záhorská.

Mladík před soudem přiznal, že Terezu chtěl zabít. „Rozhodl jsem se týden před činem. Vedla mě k tomu zpráva od kamarádky, že si (Tereza) našla přítele. Pro jistotu jsem si doma vzal dva nože, kdybych náhodou jeden ztratil. Odjel jsem do bydliště Terezy a tam ji zavraždil,“ uvedl před soudem Miarko.

Řekl mi, že zabil Terku. Myslela jsem si, že fantazíruje, řekla matka obžalovaného

Krimi

Podle svých slov byl do dívky zamilovaný. „Myslel jsem na ni každý den. Byli jsme přátelé a trávili spolu hodně času. Doufal jsem v něco víc než přátelství. Ona vztah nechtěla, odmítla mě a přestala se mnou komunikovat. Těžce jsem to nesl,“ dodal.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Daniel Miarko u soudu

Když v kritický den vstoupil k Tereze do domu, byla právě na záchodě. „Jakmile vyšla ven, začala na mě křičet, ať jdu pryč. Jen jsem stál a mlčel. Když se otočila, chytil jsem ji za krk do kravaty, strhl na zem a ubodal. Zasadil jsem jí asi čtyři rány nožem do hrudníku. Z šoku jsem utekl z domu, aniž bych se přesvědčil, jestli Tereza žije. Napsal jsem rodičům a dalším kamarádům, co jsem udělal,“ uvedl obžalovaný s tím, že asi po půlhodině přijela jeho matka a odvezla ho zpátky na místo činu.

Je introvert

„Při pitvě jsme zjistili čtyři bodné rány do hrudníku. Tři z nich probodly srdce a byly smrtící. Zemřelá dívka měla dále dvě řezné a bodné rány na krku,“ uvedla soudní znalkyně Helena Kvapilová. Podle ní šlo o útok velkou silou, o čemž svědčí i probodnutá hrudní kost.

„Smrt nastala rychle, maximálně do sedmi minut po útoku,“ doplnila Kvapilová. Upozornila také na to, že se oběť patrně snažila bránit. „Svědčí o tom zranění na její ruce,“ dodala patoložka.

Mladíka soudí za vraždu spolužačky. Doufám, že ji to bolelo, napsal po činu

Krimi

Matka obžalovaného mladíka před soudem uvedla, že se její syn pokusil kvůli Tereze o sebevraždu. „Bylo to loni v listopadu. Snědl jed na krysy a pak se vydal k řece do Zdemyslic, kde se scházel s Terezou. Tam chtěl umřít. Dojela jsem pro něj a odvezla ho do nemocnice na psychiatrii,“ pokračovala matka.

Podle jejích slov psychologické vyšetření ukázalo, že Dan je introvert, který v sobě všechno intenzivně prožívá. Podstoupil proto psychoterapii a přestoupil na jinou školu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám