Hlavní obsah

Česko vydalo muže, který v Rakousku přepadl zlatnictví a vzal rukojmí

Česko předalo do Rakouska svého občana, který čelí obvinění z loňské loupeže a únosu spáchaných u Salcburku. Pražský vrchní soud totiž zamítl mužovu stížnost proti únorovému rozhodnutí Městského soudu v Praze. Informovala o tom mluvčí městského soudu Markéta Puci. Podle rakouských kriminalistů přepadl muž manželský pár zlatníků a vzal si jako rukojmí jejich malé děti. Čech vinu popírá.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dvaačtyřicetiletý muž je obviněný z toho, že se 15. srpna 2019 vloupal se dvěma neznámými spolupachateli do domu v obci Koppl. Lupiči tam vnikli maskovaní a ozbrojení střelnou zbraní. Zlatníka tloukli a kopali na podlaze, jeho ženu svázali. Poté údajně ukradli z domácnosti a z trezoru šperky, drahokamy a zlaté mince v hodnotě 150 500 eur (nyní zhruba 4,1 milionu korun) a na několika místech domu založili požár, aby zničili stopy.

Policie zadržela v Praze Čecha podezřelého z únosu v Rakousku

Krimi

Spoutání manželů přihlížely dvě jejich malé děti a au-pair. Pachatelé si pak údajně manžela, chůvu i děti vzali jako rukojmí, čímž chtěli přinutit zlatnici, aby jim vydala i šperky uložené v prodejně v Salcburku. Situace se však lupičům podle kriminalistů nakonec vymkla z ruky, protože se rodinu pokusili odvézt do lesa, kde se jim porouchalo auto. Nechali ji proto na místě a utekli.

Chce do českého vězení

Muž se svým předáním do Rakouska nesouhlasil. U českého soudu poukazoval na to, že mu v sousední zemi hrozí vysoký trest, že neumí německy a že nezná tamní zákony. Uvedl také, že má k dispozici písemný důkaz o tom, že byl v den loupeže v Praze. Česká justice ovšem nezkoumala jeho vinu, ale pouze to, zda je jeho předání v souladu s českými právními předpisy.

Rakouští vyšetřovatelé dříve uvedli, že se Čecha podařilo identifikovat díky kamerovým záznamům a analýze genetických stop z místa činu. Vydali na něj evropský zatykač, na jehož základě muže loni v listopadu zadržela česká zásahová jednotka v Praze 9. Od té doby byl muž ve vazbě. Podle Rakušanů už byl v minulosti několikrát trestán a z vězení, kde si odpykával trest za jiné loupežné přepadení, vyšel naposledy předloni.

Podmínkou předání je to, že pokud bude muž v Rakousku odsouzen k odnětí svobody, odpyká si trest v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám