Hlavní obsah

Čau Míšo, psal Krejčíř Redlovi. Toho kryjí posudky znalců už 20 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okolnosti omezené svéprávnosti obviněného podnikatele Michala Redla (48) chce prověřit ministerstvo spravedlnosti. Redlovi totiž pomáhaly posudky u soudu téměř 20 let, kdy si omezenou svéprávnost opakovaně obnovoval. Přesto mu nebránily se dostávat k pražským zakázkám nebo kontaktům na vrcholné politiky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michala Redla přivádí eskorta k soudu.

Článek

„Žádná z osob, se kterými jednal, neprojevila pochybnosti ohledně jeho duševního stavu, jednali podle jeho pokynů, které v rámci trestné činnosti organizované zločinecké skupiny dávaly smysl,“ stojí v policejním usnesení.

Opatrovníka ani opatrovnický soud Redl v případě páchání trestné činnosti podle detektivů nepotřeboval. Absolvoval přitom řadu schůzek s obviněnými, jinými podnikateli i politiky. Přes své kontakty nakupoval auta, hodinky nebo luxusní dovolené.

Žalobci chtějí zvrátit rozhodnutí o omezení Redlovy svéprávnosti

Krimi

„Mimo to byly zaznamenány desítky telefonních hovorů Michala Redla, které svědčí o tom, že fakticky vykonával podnikatelskou činnost spojenou s nákupem a prodejem nemovitostí v řádech desítek až stovek milionů korun,“ popsali kriminalisté, kteří Redla sledovali a odposlouchávali zhruba tři roky. Podle nich může být jeho zdravotní indispozice účelová. Omezená svéprávnost zlínského podnikatele má však u soudu ještě bohatší historii.

Čau Míšo, psal mu Krejčíř

První zmínky o Redlovi sahají k srpnu 2002 a firmě Technology Leasing. Kriminalisté tehdy objevili dopisy, které mu tajně posílal z vazby nejznámější český zločinec Radovan Krejčíř. Pro Krejčíře byl důležitou spojkou. Podle policistů měl vymyslet plán na ovládnutí firmy a její vytunelování přes úvěr u České spořitelny. Zmizelo tehdy na sto padesát milionů korun.

Jeden z obviněných v kauze kolem Hlubučka Petr Adam je po smrti

Domácí

„Čau Míšo! I když se spolu moc dlouho neznáme, musím objektivně říct, že jsem velmi pozitivně překvapen za loajalitu a přístup tvojí osoby ke mně. Prosím tě, snaž se vytahovat v klidu peníze z TL a dávej je cash otci,“ psal mu Krejčíř v dopise, jehož znění poprvé zveřejnil publicista Jaroslav Kmenta.

Žádná z osob, se kterými jednal, neprojevila pochybnosti ohledně jeho duševního stavu 

Redl měl Krejčířovi také pomáhat s hledáním dalších bílých koňů, kterým dával pokyny, jak postupovat. „Ze zajištěných materiálů je zřejmé, že celá transakce nákupu společnosti Technology Leasing, a. s., byla řízena Ing. Radovanem Krejčířem a Michalem Redlem,“ popsala policejní analýza z roku 2003.

Kromě toho byl Redl zapojen i do Krejčířovy kauzy jihlavské společnosti M5. Ta od listopadu 2001 do ledna 2002 dovážela do ČR motorovou naftu a benzin, zneužívala přitom povolení nezajišťovat celní dluh. Podnikatelé tedy nemuseli platit clo v hotovosti na hranicích a nezaplatili ho ani v zákonné lhůtě, vznikla tak škoda za půl miliardy korun.

Policejní vyšetřování této kauzy trvalo přes tři roky. Krejčíř mezitím uprchl ze země, ale ještě před jeho útěkem si nechal Redl vypracovat zdravotní posudky. Podle nich nebyl kvůli svému duševnímu stavu schopen účastnit se úkonů trestního řízení, měl mít těžké deprese.

Rada pražského magistrátu: Vedení DPP by mělo své posty obhájit

Domácí

Vyšetřovatelé pak Redla obvinili v prosinci 2005 mj. za to, že předával Krejčířovi informace z vyšetřování kauzy M5 v písemné podobě a chtěl mu pomoci uniknout trestnímu stíhání. Informace měl čerpat od údajně nezjištěných policejních zdrojů.

Celá transakce nákupu Technology Leasing byla řízena Krejčířem a Redlem 

V roce 2007 ale jeho stíhání v obou případech přerušili státní zástupci na základě znaleckých posudků, podle nichž nebyl Redl schopen chápat průběh řízení. Jeho případ pak byl vyloučen do samostatného spisu. Když o čtyři roky později padly rozsudky v kauze Technology Leasing u pražského městského soudu, který poslal Krejčíře v nepřítomnosti a jeho tři spolupachatele do vězení, Redl už mezi nimi nefiguroval. Právě kvůli jeho údajné psychické poruše.

Toflův gang a obrovské obavy

Redlovo jméno se objevilo také v případu tzv. Toflova gangu. Byl navržen státním zástupcem jako jeden z více než stovky svědků. I tehdy se ale jeho obhájci bránili tím, že není schopen správně a pravdivě vypovídat u soudu.

Podle protokolu o hlavním líčení, do kterého mělo možnost Právo nahlédnout, o Redlovi mluvil v případu Toflova gangu jeden z obžalovaných, někdejší šéf policejní inspekce v Brně Rudolf Setvák. Ten podle obžaloby zametal stopy za úplatnými policisty, ovšem soud jej všech obvinění zcela zprostil.

Policie vyslechla Kose i Augustína, kteří se vrátili z ciziny

Krimi

„Pan Redl se skrýval, nepřebíral a členové týmu, který vedl pan Dolejší z VSZ v Praze (někdejší šéf odboru pro vyšetřování závažných hospodářských kauz Vrchního státního zastupitelství v Praze Jaroslav Dolejší, pozn. red.), ho chtěli vyslechnout,“ vypověděl v roce 2012 u brněnského krajského soudu Setvák.

„Potom jsem zpracoval úřední záznam. Nevím, jestli tedy pan Redl přijel, měl obrovské obavy ze zadržení,“ dodal.

Případ Toflova gangu justice řešila na začátku minulé dekády. Pojmenování si skupina lidí napojených na brněnskou hospodářskou kriminálku, kteří měli za úplatu ovlivňovat vyšetřování či vydírat podnikatele, vysloužila podle údajného šéfa, expolicisty Michala Tofla. Toho zastřelili v roce 2009 dva nájemní vrazi u jeho domu v Brně. Oba muži dostali za vraždu 19 let vězení.

Kontakty na vysokou politiku

Rok po tomto soudu Redlovi omezili svéprávnost. „Byla stanovena mj. rozsudkem soudu z 3. října 2014 na dobu tří let, následně byla prodloužena rozsudkem téhož soudu 10. dubna 2018 (s nabytím právní moci ke dni 19. května 2018) o další tři roky,“ napsali policisté v dokumentu.

Morální kocovina ve STAN: Kraje chtějí očistu, Rakušana drží

Domácí

Český rozhlas v dubnu 2017 upozornil na Redlovo napojení na politiky hnutí STAN. Podle jejich zjištění s ním měl konzultovat europoslanec Stanislav Polčák stranickou politiku a radit se o obsazení pozic v městských firmách – a to i přes podnikatelovu zmiňovanou omezenou svéprávnost.

O těchto kontaktech věděl i ministr školství Petr Gazdík, který kvůli tomu před pár dny rezignoval. „Vidím to tak, že když v 21 letech člověk udělá blbost, nemusí být zavrženíhodný navždy. O to víc mě zklamalo, co jsem se o něm dozvěděl tento týden,“ řekl v rozhovoru pro Právo.

Omezení svéprávnosti
Člověk s omezenou svéprávností má soudně určeného opatrovníka, právně ale může jednat v běžných záležitostech každodenního života. Soud může svéprávnost omezit nejdéle na tři roky. „Je-li zjevné, že se stav člověka v této době nezlepší, může soud svéprávnost omezit na dobu delší, nejdéle však na pět let,“ stojí v občanském zákoníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám