Hlavní obsah

Rada pražského magistrátu: Vedení DPP by mělo své posty obhájit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové představenstva pražského dopravního podniku (DPP) včetně generálního ředitele Petra Witowského by měli své posty obhájit ve výběrovém řízení, a to do konce srpna. Shodla se na tom městská rada v roli valné hromady DPP.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) o výběrových řízeních musí rozhodnout dozorčí rada DPP. Její šéf, primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha sobě) má návrh předložit ve středu. „Bude se to týkat úplně všech,“ uvedl Hřib. „A všichni se budou moci přihlásit,“ doplnil Scheinherr.

Jednoznačně všichni lidé, kteří jsou propojeni s tou mafi a chobotnicí, musejí pryč
Zdeněk Hřib

Opoziční ODS vystoupila s požadavkem, aby Scheinherr odstoupil a rezignovala celá dozorčí rada DPP. Scheinherr to označil za nezákonný požadavek motivovaný pondělním odvoláním místostarosty Prahy 9 a bývalého pražského zastupitele Marka Doležala (TOP 09) z dozorčí rady.

Zastupitelé Prahy jednali přes 20 hodin, opozice odešla

Domácí

„Snaží se to mediálně otočit. Vůbec nepřipomínají, že pan Doležal je členem kandidátky Spolu,“ řekl Scheinherr. Kauzu kolem DPP spustilo jeho asi dva roky staré trestní oznámení.

Doležalovo jméno se objevilo o víkendu v uniklých policejních odposleších. Z nich podle Scheinherra vyplynulo, že Doležalovi člen gangu Pavel Dovhomilja v říjnu 2020 na večírku popisoval ovlivňování zakázek mj. větami: „My nekecáme do toho, co se bude dělat, ale hlídáme si, kdo to bude dělat.“

„Coby člen dozorčí rady DPP měl Marek Doležal bez prodlení informovat policii o tom, že dochází k protiprávnímu zasahování do chodu této městské společnosti. Marek Doležal tak ale neučinil a naopak zřejmě činům gangu aktivně přihrával,“ uvedl Scheinherr.

Jeden z obviněných v kauze kolem Hlubučka Petr Adam je po smrti

Domácí

Doležal oznámil rezignaci na post v dozorčí radě DPP v neděli večer, dozorčí rada by ji mohla přijmout ve středu. Valná hromada ho ale odvolala k pondělku. „Jednoznačně všichni lidé, kteří jsou propojeni s tou mafia chobotnicí, musejí pryč,“ doplnil Hřib.

Marvanová odmítla

Dozorčí rada zůstává usnášeníschopná, i když Doležalův post není nyní obsazen. „Nabídli jsme to radní Haně Kordové Marvanové, ta to opět odmítla,“ uvedl Scheinherr.

Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu), která včera navrhla odvolat politické nominanty z dozorčí rady, reagovala na odmítnutí návrhu ze strany radních slovy: „Můj návrh získal podporu jen tří radních a nepodpořili jej koaliční partneři Praha sobě a piráti. Tento jejich postup je pro mě nepochopitelný, když přitom veřejně deklarují zájem na transparentním hospodaření DPP.“

DPP podle radního Adama Zábranského (Piráti) zpřísní svá protikorupční opatření, a to například snížením limitu pro pořádání otevřených soutěží.

Jak se ovlivňovaly zakázky na dopravním podniku

Krimi

„DPP otevřeně soutěží stavební zakázky od 50 milionů, okamžitě se sníží ten limit na 20 milionů korun,“ přiblížil další rozhodnutí valné hromady Zábranský. Od nového roku půjde ještě o další zpřísnění na limit nad dva miliony u služeb a u stavebních prací nad šest milionů.

Vedení města podle Zábranského očekává, že se tak zachovají i další. „Očekáváme akceleraci změn u všech městských společností, zejména těch, které měl v gesci (bývalý) náměstek Petr Hlubuček,“ dodal Zábranský.

Reklama

Výběr článků

Načítám