Hlavní obsah

Časová osa: Násilí odstartovalo propuštění Jiřího Dvořáka z práce

– Praha

Jiří Dvořák (66) po sobě nechal dvě oběti - zastřelenou pracovnici úřadu práce, další ženu poleptal kyselinou. K činům se po zadržení přiznal, oba incidenty souvisely s jeho bývalým zaměstnáním v Aero Vodochody, kde před šesti lety musel skončit. Novinky přinášejí časovou osu jeho činů od roku 2015, kdy mu zaměstnavatel neprodloužil smlouvu, až do současnosti.

Podezřelý Jiří Dvořák absolvoval vyšetření před umístěním do cely předběžného zadrženíVideo: Aktu.cz

 
Článek

2015 - Firma Aero Vodochody odmítla konstruktérovi Jiřímu Dvořákovi prodloužit smlouvu. Předcházela tomu výtka za neplnění pracovních povinností, se kterou ale Dvořák nesouhlasil a pohrozil firmě trestím oznámením, rovněž chtěl zveřejnit informace o údajných nezákonnostech, kterých se firma podle něj dopouštěla v byznysu.

Firma ho za slovní útoky zažalovala.

listopad 2016 - Začal vyhrožovat ženě z úřadu práce kvůli nepřiznané podpoře, zejména v e-mailech jí hrozil, že ji napadne.

Žena se pak měla obrátit na úřad Prahy 2 oznámením o vyhrožování. Úřad Dvořákovi ve správním řízení uložil 3000 korun pokutu za narušení občanského soužití, měl také uhradit náklady řízení 1000 korun. Nadřízený magistrát ale verdikt zrušil a úřadu městské části vrátil případ s úkolem, aby Dvořáka vyslechl, ten to ale odmítl.

Dvořák na internetu posléze tvrdil, že v této souvislosti v roce 2016 vyslýchala policie.

2017 - Za verbální útoky na firmu dostal desetiměsíční podmínku a zákaz pokračovat ve zveřejňování hanlivých výroků, což nakonec nedodržel, jak dokládala videa publikovaná na internetu, a vystavoval se hrozbě vězení.

Tentýž rok v červnu mu úřady po zásahu ministerstva práce přiznaly podporu v nezaměstnanosti, úřad mu přiznal i doplatek 100 tisíc korun.

Střelec z úřadu práce měl nelegální zbraň, řekl ředitel policie

Krimi

2018 - Oba úřady (městská část a magistrát) potvrdily Dvořákovi spáchání přestupku a třítisícovou pokutu za hrozby úřednici plus náklady řízení.

prosinec 2019 - Zveřejňuje další videa, kde vyhrožuje firmě i zaměstnankyni úřadu práce, že se jí chce pomstít. Tvrdil, že mu odmítla dát podporu a byla pod tlakem „mužů s pistolemi“.

2020 na jaře - Prohrál i civilní soud s Aero Vodochody kvůli hanlivým výrokům na adresu firmy. Městský soud v Praze výroky označil jako nevkusné a Dvořák podle něj zneužil svobodu projevu. Soud rovněž nařídil videa a články stáhnout a zaplatit milion korun, proti čemuž se obě strany odvolaly.

Policie odváží podezřelého z místa zadrženíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

2021 - Podle důvěryhodného zdroje Práva mu měl soud v červnu změnit podmínku z roku 2017 za vyhrožování Aeru Vodochody kvůli jejímu nedodržení na výkon trestu ve vězení. Mohlo se jednat podle zdroje o jeden z možných motivů, proč mohl například propadnou pocitu křivdy natolik, že šel střílet.

26. června - Středočeští kriminalisté ve spolupráci s policejními hlídkami pátrali v Praze v Libni po muži podezřelém z násilného činu. Když se chtěli dostat do bytu, explodoval tam nástražný systém, který zranil policistu na sluchu. Muž v bytě nebyl, pátrání pokračovalo.

Policie podrobnosti k případu nesdělila, ani kvůli čemu přesně muže hledala. Až po úterní střelbě vyšlo najevo, že oním násilným činem, ze kterého byl podezřelý a kvůli němuž ho policisté v sobotu hledali, byl útok na ženu kyselinou den předtím ve středních Čechách.

Policie vyjížděla do pražské tržnice. Podle starosty se tam našly rozbušky

Krimi

úterý 29. června 2021

11:00 - Svědci volali na tísňovou linku policie informaci o střelném zranění na úřadu práce na pražských Vinohradech. Do pěti minut tam byla první hlídka a začalo rozsáhlé pátrání podle popisu podezřelého v centru metropole, kvůli kterému policie zavřela celé Václavské náměstí.

V průběhu pátrání přišla z nemocnice informace, že žena, kterou útočník zasáhl, vážným zraněním podlehla.

Policejní brífink k vraždě úřednice v PrazeVideo: Novinky

kolem 15:00 - Poté, kdy si podezřelý stihl koupit oblečení a převléct se, ho kriminalisté v civilu zadrželi v Palackého ulici. Našli u něj nelegálně drženou zbraň.

Ředitel pražské policie Tomáš Lerch pak potvrdil souvislost případů - stejný muž podle vyšetřovatelů minulý týden vylil kyselinu na ženu před areálem firmy Aero Vodochody ve středočeské Odoleně Vodě, protože údajně stála za jeho vyhazovem.

Policie hledala nebezpečného muže, který polil ženu leptavou látkou

Krimi

30. června - Policie informovala, že zadržený se k činům přiznal a s policisty spolupracuje. Na seznamu týkajícím se jeho křivd měl další lidi a v trestné činnosti chtěl zřejmě pokračovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám