Hlavní obsah

Dvořák měl vyhrožovat pracovnici úřadu práce smrtí už v roce 2016

Novinky, ven, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Muž, který je podezřelý z úterní vraždy pracovnice úřadu práce na Praze 2, po které ho zadržela policie, psal o násilném činu vůči úřednici už dřív. Před úterní střelbou policie po 66letém Jiřím Dvořákovi pátrala kvůli pátečnímu poleptání ženy kyselinou ve středních Čechách.

Podezřelý Jiří Dvořák absolvoval vyšetření před umístěním do cely předběžného zadrženíVideo: Aktu.cz

 
Článek

Oba činy mají souvislost s Dvořákovým bývalým zaměstnáním. Podle dostupných informací muž pracoval do roku 2015 ve společnosti Aero Vodochody, kde měl smlouvu na dobu určitou, která mu nebyla prodloužena. Dvořák z toho vinil kolegyni.

Foto: Aktu.cz

Zadržený Jiří Dvořák (s pouty) absolvoval lékařskou prohlídku před nástupem do cely předběžného zadržení

Muž v minulosti uveřejnil na Youtube množství videí, ve kterých manažery Aera Vodochody urážel a vyhrožoval jim, až byl nakonec v roce 2017 odsouzen k desetiměsíční podmínce a zákazu zveřejňovat nepravdivé zprávy o společnosti.

Policie zadržela podezřelého z vraždy úřednice

Krimi

Podle dokumentů, které ve videích předkládá, mu odbor správních agend úřadu Městské části Praha 2 uložil pokutu 3000 korun za to, že měl v listopadu 2016 obrátit svůj hněv na Úřad práce na Praze 2 a vyhrožovat konkrétní úřednici L. L. smrtí kvůli nepřiznané podpoře v nezaměstnanosti. Výhrůžku formuluje tak, že má být k fyzickému násilí vůči úřednici, která při tom může přijít o život, donucen, aby se řešila vražda, a nikoliv údajné rozkrádání v podniku Aero Vodochody.

Lidé zapalují svíčky před úřadem práce za zastřelenou úředniciVideo: Richard Wágner, Novinky

„Tato banda Vás ovládá a chce Vás dostat do situace, kdy se stanete obětí napadení z mé strany, kdy (jak už je připraveno) budu obviněn z pokusu o vraždu. ... Fakt, že v případě napadení byste mohla přijít o život, tuto nízkou svoloč vůbec nezajímá. Naopak, má na tom eminentní zájem. L. bude mrtvá, Dvořák v kriminále...,“ měl podle úřadu napsat Dvořák úřednici s tím, že na popsaném průběhu událostí mají zájem manažeři firmy.

Ačkoliv to zatím nebylo potvrzeno, je pravděpodobné, že v úterý po střelbě přišla o život právě ta úřednice, o které se píše v dokumentech.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policisté nalezli v Neklanově ulici v Praze 2 zaparkovaný Hyundai patřící podezřelému Jiřímu Dvořákovi. Policisté ulici uzavřeli a přivolali hasiče a policejního pyrotechnika.

Aeru měl zaplatit milion

Muž také podal na svého někdejšího zaměstnavatele trestní oznámení kvůli údajné stamilionové hospodářské trestné činnosti. To se ale nikdy neprokázalo.

Firma se rozhodla nakonec proti Dvořákovým útokům a šíření pomluv bránit u soudu a ten jí dal za pravdu, když před rokem muži další útoky zakázal a nařídil mu zaplatit společnosti milionové odškodné.

Postřelená žena z úřadu práce v nemocnici zemřela

Krimi

Ve videu zveřejněném 15. března 2019 se objevuje text, který popisuje Dvořákovo zadržení v dubnu 2016. I zde padla zmínka o zabití úřednice.

Foto: Policie ČR

Hledaný Jiří Dvořák

„Dne 25. 4. 2016, okolo desáté hodiny dopoledne zazvonil v bytě Dvořáka zvonek. Byla to policie a bylo jich celkem 7 !!! Předstírali, že jsou pošta. (...).Následně ho odvedli na ulici a odvezli na kriminálku. Tam mu policejní zbabělec (jméno policisty) oznámil, že půjdou do jiné budovy, kde mu budou odebrány otisky prstů, vzorek DNA a budou pořízeny fotografie. To proto, kdyby zabil (pracovnici) z úřadu práce za to, že mu nepřiznala podporu 14 000 měsíčně po dobu 11 měsíců a vyřadila ho z evidence uchazečů o zaměstnání, a tím podporu zastavila, aby měli lehčí práci s dokazováním, a kdyby Dvořák byl na útěku, tak by foto ukazovali v televizi,” stojí v textu ve videu i pod ním v komentáři, jenž se nápadně podobá událostem, které se nakonec skutečně odehrály.

Policie zadržela podezřelého z vraždy úředniceVideo: Jaroslav Šejko/Pavel Jaňurek, Novinky

Dále text popisuje, že Dvořáka z policejní stanice odvezli na psychiatrii, kde mu měl lékař diagnostikovat stalking.

Policie Dvořáka podezřívá, že nejprve poleptal kyselinou ženu ze středních Čech. Podle serveru Echo24 k tomu došlo v pátek před budovou patřící Aeru Vodochody ve středočeské Odoleně Vodě. Poleptaná žena měla být právě tou bývalou kolegyní, se kterou měl nevyřízený spor kvůli ztrátě zaměstnání. Pravděpodobná je i verze, která se v podniku šíří a zazněla i u soudu, že dotyčná neopětovala jeho náklonnost.

Foto: Aktu.cz

Zadržený Jiří Dvořák (uprostřed) v doprovodu policistů na pražské Bulovce

Policie hledala nebezpečného muže, který polil ženu leptavou látkou

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám