Hlavní obsah

Dvořák se přiznal. Ve své mstě chtěl pokračovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Msta za příkoří v minulosti je pravděpodobně motivem útoků 66letého Jiřího Dvořáka, který je podezřelý, že v úterý v Bělehradské ulici v Praze 2 zastřelil pracovnici úřadu práce a o několik dní dříve poleptal ženu v Odoleně Vodě. Muž v úterý v Praze způsobil policejní manévry. Zadržený s kriminalisty spolupracuje a k činům se doznal, ale obviněn zatím nebyl, uvedla ve středu policie. V páchání trestné činnosti chtěl zřejmě pokračovat.

Podezřelý Jiří Dvořák absolvoval vyšetření před umístěním do cely předběžného zadrženíVideo: Aktu.cz

 
Článek

„Podle prozatímních zjištění vše nasvědčuje tomu, že motivem jednání muže byla msta za příkoří, která mu měla být v minulosti údajně způsobena,“ uvedl mluvčí policie Jan Daněk.

Z vyšetřování a výslechu podle něj vyplynulo, že podezřelý chtěl v páchání trestné činnosti pokračovat. Chystané útoky měly být namířeny proti osobám, se kterými měl v minulosti spory. Podle detektivů šlo o rodinu, úředníky různých institucí, bývalé kolegy z práce či zaměstnavatele.

„V podstatě se dá říci, že měl spory s každým, s kým přišel do styku, a tento okruh osob byl veliký,“ konstatoval Daněk.

Dvořák měl vyhrožovat pracovnici úřadu práce smrtí už v roce 2016

Krimi

Podle něj muž spolupracuje, vypovídal a k činům se přiznal. Policie předpokládá, že bude v nejbližších hodinách obviněn nejen z vraždy. Dále bude zadán znalecký posudek na zjištění psychického stavu.

Foto: Policie ČR

Věci nalezené u zadrženého muže

Policisté se vyjádřili také k incidentu z roku 2016, kdy měl Dvořák písemně vyhrožovat zaměstnankyni úřadu práce za nepřiznanou podporu. Policie tvrdí, že o tomto případu nevěděla, protože jej řešil správní orgán.

„Tato písemná výhrůžka byla kvalifikována jako přestupek proti občanskému soužití a oznámena správnímu orgánu úřadu městské části Praha 2,“ sdělil Daněk.

„Do současné doby, tedy téměř celých pět let, nemáme informaci o tom, že by se poškozená v této souvislosti opětovně obrátila na policii, s tím, že by jí podezřelý znovu kontaktoval nebo jakkoliv atakoval,“ doplnil.

Policie zadržela podezřelého z vraždy úředniceVideo: Jaroslav Šejko/Pavel Jaňurek, Novinky

Muž měl podle dostupných zpráv v minulosti vyhrožovat pracovnici úřadu práce kvůli nepřiznané podpoře. Údajně ho v té době také vyšetřovala policie. Problémy měl také se svým bývalým zaměstnavatelem Aero Vodochody, odkud ho před lety propustili. Aero pak měl pomlouvat a firma ho zažalovala. Útok kyselinou ve středních Čechách měl vést na ženu, se kterou měl nevyřízený spor právě kvůli ztrátě zaměstnání.

Policie odváží podezřelého z místa zadrženíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Ve Dvořákově autě, které bylo objeveno v úterý večer a následně prohledáno, našli policisté podomácku vyrobenou brokovnici. Pravděpodobně byla schopná střelby, ale to bude muset potvrdit až balistika.

Muž měl také na dveřích svého bytu v Libni nástražný výbušný systém. Jeho odpálením podle kriminalistů spáchal pokus o vraždu.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policisté nalezli v Neklanově ulici v Praze 2 zaparkovaný Hyundai patřící podezřelému Jiřímu Dvořákovi. Policisté ulici uzavřeli a přivolali hasiče a policejního pyrotechnika.

„Podle předběžných zjištění byl v bytě umístěn nástražný střelný systém, který by mohl způsobit smrt osobě, která otevře dveře od jedné z místností. Toto ještě bude také samozřejmě předmětem vyšetřování a bude potřeba tuto skutečnost potvrdit nebo vyvrátit znaleckým posudkem,“ konstatoval mluvčí policie.

Výbuch zranil policistu, který v sobotu přišel byt prohlédnout. Dvořáka tam hledal kvůli pátečnímu útoku kyselinou. Zraněný policista by měl ještě tento týden nastoupit zpět do služby. 

Útok kyselinou, nástražená výbušnina, vražda úřednice

Dvořák byl dopaden v úterý kolem třetí hodiny odpoledne v Palackého ulici v centru Prahy. Je podezřelý, že dopoledne postřelil v Bělehradské ulici na Praze 2 zaměstnankyni úřadu práce. Žena utrpěla vážné střelné poranění, o několik hodin později v nemocnici zemřela.

Policie zadržela podezřelého z vraždy úřednice

Krimi

Po muži pátraly v ulicích města stovky policistů a nad Prahou létal také policejní vrtulník. Útočník si na útěku stačil koupit nové oblečení, ale přesto ho kriminalisté nakonec dopadli. Je podezřelý z trestného činu vraždy.

Policejní ředitel Tomáš Lerch po akci uvedl, že muž měl nelegální zbraň a nevlastní ani zbrojní průkaz.

Foto: Policie ČR

Věci nalezené u zadrženého muže

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám