Hlavní obsah

Brněnská klinika zaměnila embrya, rodina požádala o 40 milionů odškodného

Právo, Petr Kozelka
Brno

Případ, který se s nadsázkou stane maximálně jednou za deset, se udál před třemi lety na brněnské reprodukční klinice Reprofit. Při umělém oplodnění došlo k záměně dvou embryí. Klientce kliniky se pak narodilo dítě, jehož biologickými rodiči byl úplně jiný pár. Žena z druhého páru, která naopak nosila dítě prvních rodičů, potratila.

Foto: Mapy.cz

Sídlo brněnské kliniky Reprofit

Článek

Kauza se nyní ocitla před brněnským městským soudem, kde rodina, do níž se dítě z embrya cizí ženy narodilo a která si je ponechala, požádala kliniku o odškodné 1,5 milionu eur (asi 40,3 milionu korun). Druhá žena, která dítě prvního páru potratila, není součástí jednání.

Případ, jenž i podle odborníků nemá obdoby, je o to komplikovanější, že obě rodiny pocházejí ze zahraničí. Rozlousknout nelehký případ dostal na starosti soudce Ondřej Sekvard, který se ve středu snažil pohnout jak rodinu, tak zástupce kliniky k dohodě namísto zdlouhavého soudního procesu.

Záměna embryí v brněnské klinice byla chybou jednotlivce, zjistila kontrola

Domácí

„Dopředu je třeba říci, že přiznání částky 1,5 milionu eur nepřipadá v úvahu. Je to excesivní částka v oblasti ochrany osobnosti i náhrady újmy na zdraví,“ upozornil ještě před zahájením procesu soudce Sekvard, a odkázal na srovnatelný případ záměny dětí v třebíčské nemocnici, kde soudy vyčíslily odškodné na částku těsně převyšující tři miliony korun.

Advokátka: Nejméně milion eur

Klinika nabídla rodině satisfakci ve výši 400 tisíc eur (10,8 milionu korun), i když po zjištění pochybení začínala nabídka podle advokátky rodiny na nepoměrně nižší částce.

„Nabídli původně 50 tisíc eur (1,35 milionu korun), to jsme nemohli akceptovat, protože následky jsou opravdu fatální. Před soud jsme museli jít proto, že nárok rodičů by se mohl promlčet, u dítěte a jeho sourozence to ovšem nehrozí,“ vysvětlila advokátka, která zastupuje celou rodinu.

Embrya na brněnské klinice zaměnil embryolog, říká odborník

Domácí

Advokátka také upozornila, že klinika podle rozhodnutí Státního ústavu pro kontrolu léčiv spáchala správní delikt, přičemž pochybení kliniky bylo popsáno jako vysoce závažné a nebezpečné. „Naše nabídka je, že se můžeme shodnout na částce jednoho milionu eur, při mimosoudních dohodách už padly i větší částky,“ upozornila advokátka. Zástupkyně kliniky naopak upozornila, že prostor pro navýšení částky 400 tisíc eur je už jen malý.

Případ u brněnského soudu nakonec nezačal, protože po tlaku soudce Sekvarda se obě strany domluvily, že se v příštích dvou měsících zkusí ještě dohodnout. Při případném soudním jednání totiž kromě časové náročnosti hrozí i prodražení vzhledem k nutnosti zaplatit soudní poplatek, znalce a náklady advokátů za účast u soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám