Hlavní obsah

Záměna embryí v brněnské klinice byla chybou jednotlivce, zjistila kontrola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Záměna embryí v brněnské klinice Reprofit, která byla odhalena loni v prosinci, byla podle šetření Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) pochybením jednotlivce. V pondělí to uvedla mluvčí úřadu mluvčí Lucie Přinesdomová.

Foto: Mapy.cz

Sídlo brněnské kliniky Reprofit

Článek

„Provedli jsme na místě opakovaně kontrolu. Ta potvrdila to, co jsme uváděli už na začátku – že to nebyla systémová chyba, ale chyba jednotlivce,“ řekla mluvčí, podle níž kontrolní akce ještě není ukončena.

Brněnská klinika Reprofit, kterou vlastní společnost FutureLife, je součástí investičního fondu Hartenberg. Ten spadá pod firmu SynBiol, dříve patřící vicepremiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi. Po přijetí zákona o střetu zájmů její akcie vložil do jednoho ze dvou svěřenských fondů.

SÚKL se o případu dozvěděl loni v polovině prosince, nahlásila mu to sama klinika. [celá zpráva]

Byznys za miliardy

Kontroloři pak v zařízení sledovali dodržování zákona o lidských tkáních a buňkách. Zástupce společnosti FutureLife Matěj Stejskal už dříve serveru Blesk.cz řekl, že se při záměně jednalo o lidské selhání pracovníků a že obě ženy byly ze zemí EU.

Ročně se v Česku narodí přes 5000 dětí s pomocí asistované reprodukce, v české populaci jich je již přes 100 tisíc. Další tisíce dětí počatých na českých klinikách žijí v zahraničí.

Podle kritiků se stal z asistované reprodukce výnosný byznys. Oborem podle některých informací protečou ročně až čtyři miliardy korun. Náklady z veřejného zdravotního pojištění dosahují stovek miliónů korun. Podle odborníků přibývá párů, které mají potíže přivést na svět potomka přirozenou cestou. Problémy s plodností mají ženy i muži.

Reklama

Výběr článků

Načítám