Hlavní obsah

Babišova rodina znovu u výslechu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté z pražské hospodářské kriminálky rozjeli od pondělí nové kolo výslechů v kauze kolem padesátimilionového údajného dotačního podvodu na výstavbu multifunkčního areálu Čapí hnízdo ve středních Čechách. V případu čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho bývalá poradkyně či někdejší členka představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Nagyová (dříve Mayerová).

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Článek

Nynější výpovědi se týkají dříve stíhaných aktérů kauzy i dalších svědků a konat se mají tento a příští týden. Podle zjištění Práva byli hned v pondělí vypovídat členové Babišovy rodiny, kteří v kauze farmy u Olbramovic na Benešovsku rovněž figurovali. Nejprve byli obviněni, ale jejich stíhání zastavil předloni v září dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch.

Policie v pondělí znovu vyslechla, tentokrát již jen v pozici svědků, premiérovu manželku Moniku Babišovou a také jeho dceru z prvního manželství Adrianu Bobekovou. Právě ony spolu s dalšími členy rodiny měly v minulosti vlastnit akcie firmy Farma Čapí hnízdo.

Rak promluví

Další výslech má policie naplánovaný na dnešní dopoledne, kdy by měl hovořit bývalý manažer Farmy Čapí hnízdo. Už v červenci server Seznam Zprávy přinesl informaci, že tento muž se přihlásil žalobcům s tím, že u výslechů v letech 2017 a 2018 neřekl vyšetřovatelům úplnou pravdu a chce výpověď doplnit.

Podle důvěryhodného zdroje Práva jde o někdejšího předsedu představenstva Farmy Čapí hnízdo Tomáše Raka. Ten na farmě působil od listopadu 2009 do prosince 2011 a zhruba půl roku ji jako šéf představenstva firmy vedl. V minulosti o sobě prohlásil, že byl určitou dobu jakýmsi provozním Čapího hnízda a garantem tamních hotelových, lázeňských a kongresových služeb.

Policie má v kauze Čapí hnízdo vyslechnout Babiše mladšího

Domácí

Na farmu jej podle důvěryhodného zdroje Práva přivedla nyní stále obviněná Nagyová. Předtím několik let pracoval pro prostějovského sportovního manažera Miroslava Černoška, od roku 2001 do roku 2008 šéfoval hotelu Tennis Club Prostějov, který je součástí Černoškova sportovního areálu. Po odchodu z Čapího hnízda se Rak věnoval lázeňství, mimo jiné byl obchodním ředitelem Priessnitzových léčebných lázní v Jeseníku a také provozním ředitelem Léčebných lázní Jáchymov.

V pondělí Babiš mladší

Kromě něj se policie v příštích dnech chystá v kauze vyslechnout další svědky, mezi nimi i premiérova syna Andreje Babiše mladšího, jehož výpověď by měla zaznít v pondělí. Kriminalisté tak plní úkoly, které jim zadal žalobce Šaroch, jenž na konci srpna vrátil policii případ k došetření a doplnění právě o nové výslechy svědků. Kriminalisté na to dostali čas jen dva týdny, tedy do 15. září, kdy by měli podle pokynu žalobce vyšetřování případu znovu uzavřít a předat Šarochovi svůj návrh.

Žalobce vrátil kauzu Čapí hnízdo policii

Krimi

V tom posledním z letošního 31. května žádali podat na Babiše s Nagyovou obžalobu. Pokud by ji státní zástupce podal a případem se zabýval soud, premiérovi a Nagyové by za dotační podvod a poškození finančních zájmů EU hrozil až desetiletý trest.

Oba od počátku vinu odmítají. Postup samotného státního zástupce v kauze Čapí hnízdo zároveň přezkoumá také Vrchní státní zastupitelství v Praze. Podle serveru Deník N má prověřování souviset s tím, že Šaroch předložil své rozhodnutí o tom, že případ vrátí k došetření policii, až na konci srpna. Jenže informace, kvůli kterým kauzu vrátil, měl přitom už od července.

Reklama

Výběr článků

Načítám