Hlavní obsah

Žalobce vrátil kauzu Čapí hnízdo policii

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, kub, rav

Státní zástupce vrátil kauzu Čapí hnízdo kriminalistům k doplnění vyšetřování. Důvodem jsou nové informace, které se objevily po jeho ukončení. Žalobci jde o doplnění výslechů svědků. Lhůta pro zajištění důkazů je stanovena do poloviny září. O rozhodnutí žalobce Jaroslava Šarocha informoval v úterý mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš se vyjádřil před novináři k reportáži o jeho synovi.

Článek

V kauze je stíhán premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), oba vinu odmítají.

„Důvodem pro vrácení věci policejnímu orgánu jsou zejména nové informace, které se objevily po ukončení vyšetřování a předložení spisového materiálu státnímu zástupci,” informoval Cimbala o rozhodnutí žalobce Šarocha.

„Státní zástupce i v průběhu zpracování věci vyhodnocoval veškerá nová zjištění, která vyplývala jak z podání obhajoby, tak z informací, které se objevily ve veřejných sdělovacích prostředcích, a dospěl k závěru, že některé informace mohou být pro další postup ve věci relevantní a je namístě se jimi blíže zabývat. Vyšetřování by mělo být doplněno zejména o výslechy svědků,” dodal mluvčí.

„S ohledem na vývoj za poslední měsíc jsme to předpokládali. Klientka se nadále cítí samozřejmě nevinná,“ reagoval na rozhodnutí Šarocha obhájce Nagyové Josef Bartončík.

Mayerová i Babišův obhájce už se seznámili se spisem v kauze Čapí hnízdo

Krimi

Policie naposledy navrhla obžalobu koncem května, o čemž nyní státní zastupitelství rozhodlo.

Podle Babiše se jedná o účelovou kauzu, která ho má dlouhodobě poškozovat, nyní navíc před blížícími se volbami.

Případ padesátimilionové dotace

Případ se týká farmy Čapí hnízdo, která původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Akcie vlastnily Babišovy děti a partnerka.

Vládní e-mail si Babiš vytiskl ve firmě Imoba, která vlastní Čapí hnízdo

Domácí

Na padesátimilionovou dotaci by jako součást Agrofertu farma neměla nárok.

Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do února 2017, pak jej vložil do svých svěřenských fondů, stále je však jejich beneficientem. Premiér odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoli nezákonného.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám