Hlavní obsah

Agrofert podal stížnost na odložení vyšetřování obrázku Pacmana v poli

Agrofert podal stížnost ke Krajskému ředitelství policie Ústeckého kraje na rozhodnutí policistů, kteří odložili případ vysekání postavy Pacmana v řepkovém poli u Rovné na Litoměřicku. ČTK to v pátek za koncern sdělila Adéla Čabayová.

Foto: Ztohoven

Motiv v řepkovém poli

Článek

O odložení případu informovala ve středu Česká televize, podle které se policistům nepodařilo vypátrat konkrétního pachatele. K vysekání obrazce se už dříve přihlásila skupina Ztohoven. Na pozemku hospodaří firma Agrobech z koncernu Agrofert.

„Letos v květnu se k tomuto činu v médiích přihlásili sami členové skupiny Ztohoven. Policie přitom uvádí, že se jí nepodařilo vypátrat konkrétního pachatele,” uvedla Čabayová.

„Vedení poškozené společnosti tak má důvodnou obavu, že tento trestný čin zůstane nepotrestán a protiprávním jednáním jí způsobená škoda neuhrazena,” dodala.

Kandidát na ministra zemědělství Nekula hájil dotace pro firmy z Agrofertu

Domácí

Zástupci koncernu podle ní již dříve poukázali na rozhovor s jedním z údajných pachatelů, který se k činu přihlásil.

„Jsme přesvědčeni, že při existenci takto zachyceného projevu konkrétní osoby, byť měla při reportáži zahalenou tvář, je nezbytné, aby policie takovouto osobu ztotožnila a provedla s ní nezbytná šetření a výslech,” podotkla Čabayová.

„Dříve, než se tento skutek takto prošetří, je přinejmenším předčasný závěr, že se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájení trestního stíhání,” doplnila Čabayová.

Firma s odložením věci nesouhlasí, navrhla, aby krajská policie rozhodnutí o odložení případu zrušila a uložila další jednání.

Dvě firmy Agrofertu žalují ministerstvo kvůli zamítnutým žádostem o dotace

Domácí

„Pokud se skupina Ztohoven k činu aktivně hlásí, schvaluje ho a propaguje na svém webu, seznam všech členů je snadno dohledatelný na internetu, jsme přesvědčeni, že policie musí konat a ztotožnit konkrétní pachatele,” přiznala Čabayová.

„Jak by pak měla konat u trestných činů, kde zúžený okruh možných pachatelů nemá k dispozici pár kliknutími myši?” otázala se.

Obrazec se objevil u Rovné na Litoměřicku letos v květnu. Škoda byla původně odhadnuta na více než 350 tisíc korun.

Posekána byla podle policie část pole o rozloze zhruba sedm hektarů. Případ policie vyšetřovala pro podezření z trestného činu poškozování cizí věci.

Dlouholetý mluvčí Agrofertu Hanzelka nastoupil do Pražské energetiky

Domácí

Skupina Ztohoven na sebe poprvé upoutala pozornost širší veřejnosti v létě 2007 svým zásahem do vysílání České televize. V pořadu ČT2 Panorama se objevil simulovaný výbuch atomové bomby v oblasti Krkonoš.

Poté následovala řada dalších kontroverzních akcí skupiny. V září 2015 stáhli členové skupiny Ztohoven na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenýrky na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Výběr článků

Načítám