Hlavní obsah

Kandidát na ministra zemědělství Nekula hájil dotace pro firmy z Agrofertu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidovecký kandidát na post ministra zemědělství Zdeněk Nekula v roce 2018 coby předseda představenstva Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) obhajoval poskytnutí státní podpory na pojištění pro dvě dceřiné společnosti holdingu Agrofert. Podpora přitom byla určena pro malé a střední podniky, což Agrofert není.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zdeněk Nekula

Článek

Kauzu pravděpodobného budoucího ministra připomněl Hlídač státu, na základě jehož zjištění o ní natočila v červnu 2018 reportáž Česká televize.

Společnosti Agroparkl a ZOD Zálabí měly podle reportáže dostat necelých 400 tisíc korun v rámci finanční podpory pojištění. Na tu však podle expertů oslovených Českou televizí neměly podle tehdejších pravidel nárok.

Nekula z pozice předsedy představenstva tvrdil, že se fond řídil nařízením a doporučením Evropské komise, které počítá s přechodným dvouletým obdobím, do něhož měla spadat doba od začlenění do Agrofertu.

Toto přechodné období se však podle metodického pokynu týkalo jen situace, kdy firmy překročí parametry pro poskytnutí dotace vlastní podnikatelskou činností, ale nikoliv z důvodu změny vlastnictví, fúze či akvizice.

S postojem fondu nikdo nesouhlasil 

Další státní instituce se s interpretací PGRLF stran malých a středních firem neztotožnily, a to ani ty, které spadaly pod ministerstvo zemědělství.

Tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) ex post obhajoval postup fondu stanoviskem právníků, které mohl korigovat pouze soud. Následně došlo i ke změně metodiky.

Agrofert spadá do svěřenského fondu, který ovládá premiér v demisi Andrej Babiš. Jeho hnutí ANO tehdy tvořilo vládu s ČSSD a lidovci.

Reklama

Výběr článků

Načítám