Hlavní obsah

Staroměstské náměstí v Praze hlídají policisté se samopaly

Praha

Česká policie zvýšila v noci na úterý bezpečnostní opatření v ČR v reakci na útok v Německu. Ještě během večera se objevily hlídky se samopaly na Staroměstském náměstí, kde jsou vánoční trhy. V deset hodin se v souvislosti s útokem sejde zpravodajská skupina, oznámil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Bezpečnostní opatření na vánočních trzích v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

„V tuto chvíli známe totožnost pachatele a prověřujeme možné souvislosti s Českou republikou. Zpravodajské služby nemají žádné poznatky, že by Česku aktuálně hrozilo zvýšené nebezpečí. Další informace zveřejníme po zasedání zpravodajské skupiny,” řekl Chovanec.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policisté se samopaly na Staroměstském náměstí

„Nastavená bezpečnostní opatření, která spočívají zejména ve zvýšené hlídkové činnosti na místech s vyšší koncentrací osob, jsou nyní o to intenzivnější. Prvotní zvýšená bezpečnostní opatření jsme nastavili v Praze, kde se již v průběhu noci do ulic vydali policisté vyzbrojeni mimo jiné i dlouhými zbraněmi,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Ve 14 hodin bude s ministrem vnitra i zástupci bezpečnostních složek jednat o možných hrozbách premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zvýšená bezpečnostní opatření se podle něj týkají i dalších míst v ČR, která ale Bocán blíže nespecifikoval. Dohodli se na tom už v pondělí večer policejní prezident Tomáš Tuhý s ministrem vnitra. Posílené hlídky jsou také v Brně.

Stupeň ohrožení před terorismem zůstal nezměněný na prvním stupni z celkem tří. „V tuto chvíli jakékoliv informace o případném hrozícím nebezpečí pro Českou republiku nemáme. To, zda se případně nastavená bezpečnostní opatření změní, bude záležet také na informacích, které případně zazní na svolané zpravodajské skupině,“ konstatoval Bocán s tím, že česká policie intenzivně spolupracuje s německými kolegy.

Stupně ohrožení terorismem

Nulový stav je situace, při níž není známa žádná konkrétní, ani obecná hrozba teroristického útoku na území ČR. Vzhledem k obecné bezpečnostní situaci ve světě, zejména Evropě, je v dohledné době obtížně dosažitelný, neboť nulové riziko ohrožení terorismem v současné době již ve většině zemí světa neexistuje.

První stupeň ohrožení terorismem upozorňuje na existenci obecného ohrožení terorismem, vyplývající ze situace v zahraničí i z mezinárodních aktivit České republiky, zároveň ale není známa konkrétní hrozba teroristických aktivit na území ČR.

Druhý stupeň ohrožení terorismem upozorňuje na existenci zvýšené pravděpodobnosti ohrožení terorismem, přičemž bližší okolnosti hrozby, včetně přesnějšího načasování, nelze předpovědět. 

Třetí stupeň ohrožení terorismem zavádí vysoký stupeň bdělosti a pohotovosti, kdy je teroristický útok na český cíl (na českém území či v zahraničí) očekáván s vysokou pravděpodobností nebo již proběhl.

Zdroj: Ministerstvo vnitra

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám